Een overstroomde tuin

Nieuwsweetjes 30 juni 2016

Zomer!

Hoogzomer zelfs. Al zou je dat door de regenbuien van de afgelopen periode niet zeggen. Maar ook dat hoort bij een Hollandse zomer, en het zorgt ervoor dat de boeren niet hoeven te sproeien.

De moestuin

De ruimtelijke indeling

Hoe gaat het in de moestuin? Ondanks dat ik een stuk heb opgeofferd om bessenstruiken neer te zetten, is er genoeg ruimte voor groente overgebleven. Komt natuurlijk ook omdat ik dit jaar geen vroege peulvruchten heb neergezet, die nemen altijd flink wat ruimte in, en dat afgewogen tegen het rendement van een paar maaltjes tuinbonen, peultjes en doperwten vond ik het dat niet waard. Toch wel een beetje spijt van, zeker ook omdat de blauwe bessen wat moeite hebben met de verplaatsing en in groei en bloei wat achterblijven.

Verwennerij

Wat doet het wel goed? De frambozen! Ik kan me niet heugen dat ik ooit al zo vroeg ervan snoepte: half juni! En wat ben ik blij met mijn rabarber! Als ik nog had gedacht dat ik teveel planten heb neergezet, ik plukte daar nu volop de vruchten, of beter gezegd: de stelen van. Wat niet meteen opging is verwerkt tot siroop en jam. Ook in mijn sas ben ik met de kruiden uit zuidelijker streken: Rozemarijn, salie, tijm en ook lavendel, wat een geur geeft dat!

De tuin staat vol

Alle groenten staan nu in de tuin, radijzen zelfs al voor de tweede maal. De boerenkool staat verstopt onder een tentje van vitrage, zodat dartele vlinders er niet bij kunnen om hun eitjes op af te zetten. We zullen zien of dit werkt. De sperziebonen en de pronkbonen (een impulsaankoop die voor herhaling vatbaar is) doen het geweldig. Alle soorten staan volop te bloeien, en wat een prachtige rode bloemetjes hebben de pronkbonen!
De perenbomen dragen goed, en ook de pompoenen maken mooie ranken en laten hun warm-gele bloemen al zien.

Nieuwe bijdrages

Het beloofde recept voor hummus is toegevoegd aan het kookschrift, en op de keukentafel ligt “Lekkers voor later”, een artikel over zelf inmaken.
Afgelopen week werd ik verblijd met drie nieuwe boeken: Brouw het zelf, Zelf kaasmaken en Het Kabouterkookboek. De beschrijvingen komen op de boekenplank te staan.

En natuurlijk de agenda

– Het einde van de ramadan wordt gevierd met het drie dagen durende suikerfeest, waarbij veel zoete gerechten worden opgediend en cadeautjes worden uitgewisseld. Dit jaar begint het feest op 6 juli.
– Op 9 en 10 juli zijn de Open Imkerijdagen. Door het hele land houden enkele honderden imkers op deze dagen open huis.
– Het Food Truck festival van Trek strijkt van 14 t/m 17 juli neer in het Amsterdamse Amstelpark waardoor dit verandert in één groot openluchtrestaurant.

Dit bericht zit in:

Tag: moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes