Nieuwsweetjes 30 mei

Vorige week zaterdag, 24 mei, was er weer wereldwijd aandacht voor het probleem van de genetische manipulatie van onze voeding, bij de March Against Monsanto. Ik had andere afspraken die dag, maar kon tussendoor gelukkig tijd vinden om sfeer te proeven bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam.
Genetische manipulatie behelst het veranderen van het DNA van een organisme. Vooral planten zijn het slachtoffer van deze in laboratoria uitgevoerde aanpassingen. Maar ook dieren moeten het ontgelden. Volgens de GMO bonzen kan dit voor mensen absoluut geen kwaad. Mijn visie is anders, omdat wij mensen deel uitmaken van het leven op/van onze planeet en alles met elkaar in verbinding staat zal dit kunstmatige geknutsel voor al het leven gevolgen hebben. Of korter gezegd: Rommel je aan het een dan heeft iets anders daar last van.
In het artikel over de GMOlijfvlieg vind je meer informatie over genetische manipulatie.

Bij mijn wekelijkse bezoek aan de allochtone groenteboer zag ik een aanbieding die ik niet kon laten liggen: vroege kersen, ik kocht een hele doos van 5 kilo. Wat ik even vergeten was dat ik ze voor verwerking eerst moest ontpitten… Maar de klus was zo geklaard met de hulp van een kersenontpittertje. Het inmaakseizoen 2014 in huize Eetweetjes is nu officieel geopend. Jam en limonade staan in de voorraadkast en compote in de vriezer.
Ook kocht ik flink wat van die kromme komkommers die je in de supermarkt niet snel tegen zal komen, het stapelt nou eenmaal niet makkelijk. Maar bij de allochtone groentenhandel worden deze lekkertjes per kilo verkocht. De eerste potjes met komkommer-zoetzuur staan al in de kast.

Met het oog op de te verwachten oogst van de peulvruchten die nu volop in bloei staan, heb ik van de week de vriezer ontdooid. Als alles goed gaat zal die aardig gevuld worden, en met slechts een dun laagje ijs op de vries-elementen is het energieverbruik een stuk lager.

De afgelopen week zijn er weer een aantal recepten op de site gezet voor inmaak en gebak: Koekjes, feestbroodjes en zoetzuur. Ook heb ik weer een paar boeken op de boekenplank gezet.

Voorstander als ik ben van zelfvoorziening heeft ertoe geleid dat we een houtkachel hebben staan. Het koude en natte weer van de afgelopen paar dagen zorgde ervoor dat het kil was in huis. Dan stook je een vuurtje en al snel is het behaaglijk warm in huis. Een experiment gisteren om aardappels in de kachel te poffen is helemaal geslaagd.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, inmaak, kritisch

Categorie: Nieuwsweetjes