Nieuwsweetjes: Meel van de molen

Nieuwsweetjes 31 januari

 • De afgelopen week heb ik een leuk recept uitgetest voor Groninger heet bier. Het uit drie personen bestaande testteam had de volgende opmerkingen:
  1) Wel aardig maar geen hoogstandje.
  2) Best wel lekker.
  3) Het smaakt lekker naar speculaasjes. Zo zie je dat smaken verschillen.
 • Groningen was het thema voor januari, in februari is die plek ingeruimd voor de provincie Friesland.
 • Het zachte weer van de afgelopen periode heeft toch niet aangehouden. Het vriest nu licht en in de sloten ligt een dun vliesje ijs. Dat betekent dat er niet aan de composthoop kan worden gewerkt. Wel heb ik al een begin gemaakt met het ordenen van de groentepercelen maar de natte (en dus extra koude) grond deed me beseffen dat ik hier toch wel rijkelijk vroeg mee ben. Nog even een paar weken wachten dus.
  De bestelde zaden zijn binnengekomen bij mijn zus (we deden een gezamenlijke bestelling). Ik verwacht ze in de loop van volgende week in huis te hebben. Deze maand is die van de IJsmaan en dan kunnen de eerste zaden al de grond in. Ik popel om aan het nieuwe tuinseizoen te beginnen.
 • Gisteren heb ik een tochtje gemaakt naar de meelmolen in Santpoort, ik was helemaal door mijn speltmeel heen. Eindelijk heb ik biologisch teffmeel kunnen kopen en ook heb ik een pond gierst erbij genomen. Verder nog wat andere meelsoorten, waaronder ook een kilo emmer. Emmer is een heel oude harde tarwesoort en de voorloper van de huidige harde tarwesoorten (durum en dus ook kamut). Door het lage glutengehalte van dit graan rijzen broden hiervan niet goed uit hoewel ze wel lekker schijnen te zijn. Het wordt een uitdaging om met het emmermeel  aan het werk te gaan!

Dit bericht zit in:

Tag: graan en meel, winter

Categorie: Nieuwsweetjes