Nieuwsweetjes 31 mei 2016

♠ Het is rustig in huize Eetweetjes, en dat is ook te merken op de Eetweetjes-site. Er komen geen nieuwe recepten bij, maar dat houdt niet in dat er niet aan gewerkt wordt. Zo ben ik de laatste tijd in de weer met kikkererwten, o.a. voor humus, die je heel lekker zelf kunt maken, zonder chemische toevoegingen natuurlijk; het recept wordt zodra het is uitgewerkt op de site geplaatst. Wat er al wel aan het kookschrift is toegevoegd is een recept voor korianderkoekjes. Verder heb ik mijn frustratie van me afgeschreven over de slakkenplaag die momenteel mijn moestuin teistert.

♠ We hebben heerlijke warme dagen gehad de afgelopen maand, dagen die noodden om er op uit te trekken. En dat deden we dan ook, we genoten op de Markermeerdijk van de eerste picknick dit jaar.

♠ De moestuin groeit. De slakken weten dat ook. Maar radijzen lusten ze niet zo graag, en wij eten daar dus lekker van, zowel van de rode Reuzenboter als de witte IJspegel. Ook de spinazie lieten ze redelijk met rust, maar door de koude van april heeft het een stagnatie in de groei opgelopen. De magere oogst was toch goed voor een aantal heerlijke spinazie-kaaspasteitjes. Een nieuwe regel spinazie had ik met vooruitziende blik begin mei al gezaaid. En dan hebben we natuurlijk nog de rabarber. Wat een rijkdom zijn die zelfgezaaide planten: naast rabarbercompote wordt het verwerkt in crumbles, cobblers en pies (vergeef me mijn engels, maar ik ben nog steeds op zoek naar een goede vertaling voor cobbler…) De sperziebonen staan al boven de grond, maar de groei zit er nog niet echt in. Dit in tegenstelling tot de pronkbonen, die onder de categorie impulsaankoop vallen omdat ik er eigenlijk geen ruimte voor heb. Ik zaaide ze vlak achter het huis bij ons zitje; ze beginnen al te ranken aan de tegen de schutting gespannen draden.
Het fruit in de tuin ziet er veelbelovend uit. De aardbeienplanten zijn grotendeels vernieuwd, en bloeien goed. De rode bessen laten al hun trosjes (nog groene) bessen zien. Afgelopen week ben ik flink in de weer geweest met het opbinden van de frambozenstruiken, die al vol zitten met bloemetjes. In het voorjaar plantte ik een Japanse wijnbes, die heel goed is uitgelopen en nu vol knoppen zit. En dan de perenbomen, die zitten vol met piepkleine peertjes: de Conference draagt redelijk en de Beurré zit weer  tjokvol.

♠ De agenda:
– Op het “fete de la Nature” bij stadsboerderij ’t Waaygat sprak ik met Yvonne, vaste medewerker bij de Pluktuin in Rotterdam. De pluktuin is een stadsboomgaard met 110 fruitboompjes “voor en door” de mensen uit de wijk. Op zaterdag 4 juni wordt het 5-jarig jubileum van de tuin gevierd, en ook de verdere zomer staat bol van activiteiten.
18 juni: Vlaggetjesdag Scheveningen. Van oudsher werd in diverse vissershavens Vlaggetjesdag gevierd, waarbij de vissersschepen met vlaggetjes waren versierd. Ook werden er die dag door de haringloggers de eerste proefvaarten van het seizoen gemaakt. De betekenis van het feest is tegenwoordig verlegd naar de komst van de Hollandse Nieuwe.
– De zomerzonnewende valt dit jaar op 21 juni, om 00.34 uur om precies te zijn. Op diverse plaatsen in het land worden rond deze dag midzomervieringen gehouden, vaak afgesloten met een potluck-picknick.

Dit bericht zit in:

Tag: lente, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes