Nieuwsweetjes 7 maart

  • Vorig weekend ben ik naar een tweedehands-boekenmarkt geweest. Ik hou ervan om in de bakken met kookboeken te snuffelen en meestal zit er wel iets van mijn gading bij. Deze keer kwam ik thuis met
    1. Harold McGee’s “Over eten en koken”,
    2. een herdruk van de herziene uitgave uit 1887 van “Aaltje – Nieuw Nederlands Kookboek” en
    3. een boekje over Zeeuwse streekgerechten.
  • Het heerlijke zonnetje van de afgelopen dagen trok me de tuin in. Alles wordt nu onderhanden genomen: de koude bak is weggehaald en krijgt een nieuw plekje en de balken en ramen voor de te bouwen kas liggen al klaar, een aantal bessenstruiken is verplaatst, het “onkruid” al grotendeels weggehaald en de grond voor een deel omgespit, er is bemest en gezaaid. Het moestuinseizoen draait weer op volle toeren!
  • Voor alles moet een eerste keer zijn en voor mij was dat gisteren het plukken, leeghalen en panklaar maken van een duif. Hoorde dit werk honderd jaar geleden nog tot de standaardtaken van de keukenmeid, tegenwoordig zijn we zover afgedwaald van ons voedsel dat we deze vaardigheid niet meer beheersen, ik heb mezelf dan ook moed ingesproken voordat ik het aandurfde, maar het is me gelukt. En de smaak van zo’n echt stukje vlees? Prima natuurlijk!

Dit bericht zit in:

Categorie: Nieuwsweetjes