Nieuwsweetjes augustus 2015

♣ Juli ligt weer achter ons, een maand waarin we uitersten zijn tegengekomen. Zo begon de maand met een hittegolf; tegen het eind raasde een van de zwaarste zomerstorm ooit gemeten over het land, en tussendoor regende het af en toe pijpestelen.
De zomerse dagen noodden tot heerlijke koele gerechten, zoals bv. een gazpacho. En natuurlijk hebben we regelmatig buiten op een open vuur onze avondmaaltijden bereid.

♣ Een paar weken gelden trokken we er op een zomerdag op uit naar de Broekerveiling, de oudste groente-afslagveiling ter wereld, waar we met een vaartocht het omringende tuinbouwgebied konden bekijken. Vanouds een vaargebied waar de akkers op eilandjes zijn aangelegd, het gebied heet niet voor niets “het Rijk der duizend eilanden”. Het varen naar de tuinbouwgronden is in deze tijd niet meer te doen, er is in het gebied nog slechts één beroepstuinder aan het werk, de overige landen worden aan particulieren verpacht, die er dan een moestuin houden of geiten fokken. De bestemming is agrarisch, en het is verplicht om daarbij biologisch te werken.
Nog steeds komt uit dit gebied (het westen van West-Friesland) veel groente, met name kool.

♣ Picknicken deden we ook: tijdens de jaarlijkse puzzelvaartocht genoten we aan boord van een uitgebreide picknick, en bij ons uitje naar de Broekerveiling hadden we een goed gevulde koelbox meegenomen.

♣ Aan het kookschrift zijn twee nieuwe recepten toegevoegd: Bierkoek en Piccalilly. En bij de ABC-weetjes is nu ook informatie te vinden over Zwarte bessen, Kruisbessen en Frambozen.

♣ De komende maand staan er ook weer diverse evenementen op de agenda.
– t/m 2 augustus: Amsterdam kookt, NDSM-werf, Amsterdam. Culinair en cultureel genieten.
– 6-8 augustus: Festival der Zoete Verleidingen, Sleen (Dr). Voor lekkerbekken, smulpapen, kookgekken, koekenbakkers: alles draait om Zoet.
– 6-9 augustus: Haarlem culinair. Grote Markt, Haarlem. Van alles op eet- en drinkgebied op een prachtige locatie.
– 16 augustus: Restaurant Day, waarbij over de hele wereld allerlei ééndagsrestaurantjes opduiken.
– 16 augustus: Neighbour Food Market, Westerpark, Amsterdam. Voor iedereen die van goed, ambachtelijk en lekker eten houdt.

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes