Fornuis surprise

Nieuwsweetjes december 2016

Wintermaand, feestmaand

December is wintermaand, en het vriest al regelmatig. Heerlijk vind ik dat, vooral als overdag het zonnetje erbij schijnt. Pittige frisse lucht, en de zon zet alles in een stralend winterlicht. December staat ook in het teken van feest: Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.
Wij vierden Sinterklaas met gedichten en surprises. De goede Sint weet dat ik van bakken hou. Hij verraste mij met een kunstig in elkaar gezet fornuis. Een en ander werd rijkelijk vergezeld door pepernoten en marsepein.
De voorbereidingen voor het hiernavolgende feest, Kerstmis, zijn al in volle gang. Twee potten vol met geconfijte citrusschillen maakte ik al, net als twee potten mincemeat, en ook de kerstcakes vol met gedroogd fruit zijn al gebakken. De kerstmaaltijd wil ik dit jaar eenvoudig houden, wat en hoe precies, daar ben ik nog niet uit.

Moestuin

Verder in deze nieuwsweetjes aandacht voor de moestuin:

Slappe tijd

Vorig jaar viel het me op dat de grote bladeren van de rabarber razendsnel verdwijnen zodra het kouder wordt. Dit jaar hebben de vroege nachtvorsten daar flink bij geholpen. Er liggen enkel nog wat slappe stelen op de grond.
De tomaten deden het nog lang goed, maar begin november heb ik toch alles wat er aan de planten hing geoogst. Het resultaat is een aantal potten met groene tomaten zoetzuur erbij in de voorraadkast.
Boerenkool mag blijven staan, en ik kan zo genieten van de schoonheid van witberijpte gekrulde bladeren in de ochtend nadat het ’s nachts heeft gevroren. Ook de pastinaken kunnen blijven staan. Een experiment om er chips van te maken was veelbelovend. In datzelfde experiment waren ook bieten betrokken, van de laat gezaaide staan er nog enkele in de grond. Ik kan het dus nog eens herhalen, en denk daarbij aan een lekker knabbeltje bij de borrel.

Onderhoud in de tuin

Verder moet er wat onderhoudswerk worden gedaan: De takken van de Japanse wijnbes snoeide ik al, maar bij de perenboom moet dat nog gebeuren. Verder kan ik nog wat opruimen, en me alvast beraden welke groenten ik het komende jaar wil gaan telen, compleet met nieuwe indeling.

Feesten in december

De winterperiode is een tijd die meer binnen dan buiten wordt doorgebracht. Goed beschouwd zijn de feesten daar een afspiegeling van. Op de agenda van december staan dan ook geen activiteiten, wel als geheugensteuntje nog even de belangrijkste feesten:
5 december: Sinterklaas. Typisch voor Nederland en Vlaanderen (op 6 december), een feest met cadeautjes en snoepgoed.
21 december: Winterwende. Joelfeest. Kortste dag van het jaar.
24 december: Kerstavond.
25 december: Kerstfeest.
31 december: Oudejaarsavond.

Dit bericht zit in:

Tag: feest, kerst, winter

Categorie: Nieuwsweetjes