Nieuwsweetjes juli 2015

♥ Hoogzomer is het nu en we kunnen genieten van zwoele zomeravonden. Met daarbij een goed glas wijn, bv. zo’n lekker gekoeld wijntje uit de Franse Elzas, of van de Duitse hellingen langs Rijn en Moezel. Maar ook een Portugese Vinho Verde of een Italiaanse Soave of Prosecco smaken best. Zet er een kaasplankje met wat zachte kazen en een schaaltje olijven bij, altijd goed.
Bier is natuurlijk ook een heerlijke zomerse dorstlesser; de afgelopen week tijdens een party vond het Bitburger pils gretig aftrek, en ook een donker kloosterbiertje werd gewaardeerd.
Dan zijn er verder lekkere limonades zonder alcohol die op zomerse dagen prima de dorst lessen. Een recept voor citroenlimonade is in het kookschrift te vinden, maar ook ander fruit leent zich goed voor het maken van vruchtensiroop, erg lekker met al of niet bruisend water.

♥ Vorige week voor het eerst dit seizoen de Dutch Oven weer tevoorschijn gehaald. Wat is gietijzeren kookgerei toch geweldig! Een paar kilo kip was geen probleem, nadat de oven boven het houtskool-kampvuurtje goed op temperatuur was gekomen was het zo klaar.

♥ Onlangs bezocht ik op een mooie zonnige dag het Muiderslot. Een fietstocht van ruim 20 km er naar toe zorgde dat ik een flinke dosis vitamine D opdeed.
Natuurlijk nam ik een kijkje in de nutstuinen die bij het slot horen, en vooral in de warmoeshof was goed te merken dat we een kil voorjaar hebben gehad. Bij de kruiden was dat minder te bespeuren omdat daar uiteraard meer overblijvende planten tussen staan. In de “achtertuin” van het slot is nog een prachtige pruimenboomgaard aangelegd, waar ik zeker nog eens een kijkje wil gaan nemen, dus Muiderslot: “tot in de pruimentijd!”

♥ Steeds meer recepten worden aan het kookschrift toegevoegd, de nieuwste zijn Hete vis, Haringsalade, Aardappelsalade nr. 4, Rabarbermoes, en Zuidvruchtenkoek.
En bij de ABC-weetjes is nu ook informatie te vinden over Rabarber, Aalbessen, en Besvruchten in het algemeen.

♥ Van de culinaire avonturen en festivals noemen we hier:
– Op zondag 5 juli wordt in de Amsterdamse Slotervaartbuurt het Sloten Bier Festival gehouden, uiteraard met proeverijen.
–  Het Gelato Festival zet zijn tenten op van 9 t/m 12 juli op het Heinekenplein in Amsterdam, met allerlei activiteiten rond het thema ijs.

Dit bericht zit in:

Tag: alcohol, buiten eten, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes