Nieuwsweetjes juni 2015

♠ Het nieuws besteedde er geen aandacht aan, maar je kon er toch echt niet omheen: De wereldwijde March Against Monsanto op 25 mei, een protest in 425 steden in 38 landen. Evenals de vorige jaren was Eetweetjes erbij in Amsterdam, waar dit jaar zeker 1500 mensen bijeen waren gekomen om hun stem bij te dragen voor een wereld met gezond en eerlijk voedsel.

♠ Juni is Zomermaand. Op zonnige dagen trekken we er op uit, en daar hoort ook buiten eten bij. Een picknick is zo’n heerlijke ongedwongen buitenmaaltijd. Heel leuk is om met een groter gezelschap een picknick te houden. Eetweetjes genoot de afgelopen maand van twee van deze gezellige maaltijden, te weten een potluck picknick met een leuke groep vrouwen in Den Haag, en de andere als gezellig samenzijn met gitaarmuziek na de lentewandeling. Later deze week een verslag van dit evenement.

♠ Tijdens het bezoek aan park Clingendael brachten we ook een bezoekje aan de bijenhouderij aldaar, waar de imker bezig was met het oogsten van honing. De bijen zoemden lustig in het rond, en vonden sommigen van ons bijzonder aantrekkelijk. Zo zag ik een van onze deelnemers het wereldrecord sprint verbeteren terwijl ze tegelijkertijd een bij uit haar haar verwijderde. Even later hoorde ik een luid gezoem vlak achter mijn oor, en ook ik was goed voor twee in mijn lokken verstrikte bijen. We konden ze gelukkig vrijlaten zonder te zijn gestoken.
De imkerij verkoopt (vanzelfsprekend) ook honing, en voordat je je keuze maakt kan je van te voren proeven. Ik was ogenblikkelijk in de ban van de lindehoning, en heb meteen een pot van die zachte, geurige honing gekocht.

♠ In het moestuindagboek is te lezen hoe het in de groente/fruittuin toegaat.
En de afgelopen maand zijn er aan het kookschrift een recept voor een spinaziesmoothie, en een voor een abrikozen- of gemberkoek toegevoegd.

♠ Van de evenementen de komende maand lichten we de volgende er uit:
– In het kader van de Week van het Nederlandse Bier (28 mei t/m 7 juni) openen op 6 en 7 juni ca. 100 brouwerijen hun deuren voor publiek. Een unieke gelegenheid om het brouwproces van nabij te bekijken en de biercultuur te beleven.
– Maak op 6 juni kennis met Stadslandbouwprojecten. Dat kunnen meewerkmiddagen zijn, maar ook workshops (bv. composteren) of een wandel- of fietstocht langs particuliere eetbare tuinen, buurtmoestuinen, voedselbossen, etc.
– Damn Food Waste organiseert op 14 juni in Rotterdam een (gratis) megalunch. Hiermee vragen zij aandacht voor voedsel dat wordt afgekeurd, weggegooid en verspild, maar nog wel heel goed te eten is. Denk bv. aan de kromme komkommers die de supermarkt nooit halen.
– In het weekend van 20 en 21 juni kun je weer “Lekker naar de Boer!”. Ruim 150 biologische boeren en tuinders stellen hun erf open voor publiek, en vertellen alles over hun bedrijf.
– Op 27 juni wordt in Ede het kader van FoodUnplugged een food-inspiratiedag gehouden. Voor de kookgek, de foodie, en iedereen die bewust met eten en drinken bezig is.

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes