Nieuwsweetjes mei 2015

♦ De zonnige dagen van april noodden tot heerlijk aan de tuintafel eten. Het oude vat dat dienst deed als multi-kooktoestel heeft zijn beste tijd gehad, en is vervangen door een nieuw, kleiner vaatje. We hebben dat afgelopen maand ingewijd met gegrilde worsten.

♦ Het is zondagochtend tien uur, en de bel gaat. Even later sta je met een blik rasgulla in je handen en een verwijzing naar een recept. Wat is rasgulla eigenlijk? Volgens het blik is het een Indiase zoete lekkernij, en het recept laat zien dat het wordt gemaakt van melk. Net als bij kaasbereiding begin je met de vaste bestanddelen te scheiden van de vloeibare, maar wat je daarna met de wrongel doet is toch wel even wat anders dan kaas maken.
De volgende dag heb ik meteen verse rauwe melk gehaald bij de boer om dit gerecht eens zelf proberen te maken. Recept is te vinden in het kookschrift.

Hoe gaat het nu in de moestuin? Al het wel en wee in dit tuinjaar valt te lezen in het Moestuindagboek 2015, het thema van dit jaar.

♦ Op de boekenplank staan weer verscheidene “nieuwe” boeken: “De E in je eten” (alles over E-nummers en andere toevoegingen aan ons voedsel), en “Het conserveeren van Groenten en Vruchten in Blikken” (een herdruk van het in 1888 uitgegeven boekje over thuis inblikken van voedsel).

♦ Wereldwijd wordt in mei op veel lokaties gedemonstreerd tegen vervuild voedsel. Denk hierbij aan GMO en bestrijdingsmiddelen, verplichte handelsverdragen. Dit jaar is 23 mei de dag waarop over de hele wereld demonstraties plaatsvinden. In Nederland wordt er gedemonstreerd in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Alkmaar, Rotterdam (Bergschenhoek) en Zwolle.

♦ Ook in mei staan er diverse eet-evenementen op de agenda. Hier zijn er een paar uitgelicht:
5 mei: Straat-diner-festival, 70 jaar bevrijding met op 70 locaties in Amsterdam vrijheidsmaaltijden. Door heel Amsterdam
13 – 17 mei: Rollende keukens – Tientallen mobiele eetgelegenheden organiseren zich tot één groot buitenrestaurant. Westergasterrein, Amsterdam.
14 – 17 mei: Food Truck Festival – Trucks met lekker eten, live muziek en theater. Vroesenpark, Rotterdam.
15 – 17 mei: The Amsterdam Coffee Festival – Koffiebeleving, trends, muziek, culinaire highlights, DJ’s en nog veel meer. NDSM-werf, Amsterdam-Noord.
22 – 25 mei: Food Truck Festival – Trucks met lekker eten, live muziek en theater. Griftpark, Utrecht.
22 – 25 mei: Lepeltje Lepeltje Festival – Diverse mobiele foodstalls die heerlijk, ambachtelijk eten serveren dat ter plekke vers voor je wordt bereid. Burgemeester Brouwerplantsoen, Amersfoort.
24 mei: NeighbourFoodMarket – Voor iedereen die van ambachtelijk, goed en vooral ook gezellig samen eten houdt. En natuurlijk voor ieder die goed eten met liefde en een verhaal aanbiedt. Westergasterrein, Amsterdam
29 – 31 mei: Food Truck Festival – Trucks met lekker eten, live muziek en theater. Stadspark, Maastricht.
31 mei: Muzikale lentewandeling met picknick – Georganiseerd door Eetweetjes en praktijk Lambregts. Parkeerplaats Polderweg, Den Ilp.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities

Categorie: Nieuwsweetjes