Nieuwsweetjes mei 2016

Deze nieuwsweetjes zijn wat later dan gebruikelijk, maar niettemin, er is toch het een en ander vermeldenswaard.

♠ Het weer en de moestuin: April begon zacht, maar dat bleef niet zo. Terugkijkend kan ik zeggen dat we een belabberde aprilmaand achter de rug hebben. Naast het zonnetje aan het begin van de maand was er ook veel wind, regen, sneeuw en hagel! En het bleef maar koud. De moestuin staat er dan ook magertjes bij. Sla, radijzen, spinazie, het ontkiemde wel, maar de lage temperaturen beletten het om lekker te gaan groeien; kwamen er wel wat meer blaadjes aan de planten, dan wisten de eveneens onder de koude lijdende slakken het meteen te vinden. Ach, ik neem het ze niet kwalijk – leven en laten leven is mijn motto. Hoewel… slakken? Nou ja, die ondergingen dan maar een verplichte verhuizing naar de composthoop.
De vensterbank-opkweek doet het daarentegen prima, er is bijna geen plekje meer vrij. Wat moeilijker is het met afharden, als ik het al eind april in het zonnetje buiten durfde te zetten, dan moest ik even later hals over kop de boel weer binnen halen omdat de tere plantjes werden aangevallen door een flinke hagelbui.
Het hield dus niet over, maar zoals een oude boerenwijsheid zegt: “April veranderlijk en guur, brengt hooi en koren in de schuur.” Er is dus hoop voor de toekomst!

♠ Ondanks het weinig groeizame weer, hebben we toch al uit de tuin kunnen eten, want de twee jaar geleden gezaaide rabarber doet het nu prima! Zo goed zelfs dat ik ook al een flinke portie kon invriezen.
En nog meer vrolijk nieuws: De perenbomen hebben prachtig gebloeid. Als die oude boerenwijsheid waarheid wordt belooft dat wat voor de perenoogst. En dat mag ook wel, want de laatste ingemaakte peren op siroop heb ik een paar weken geleden in een toetje verwerkt.

♠ Op de eetweetjes boekenplank is “Voor mij alleen macrobiotiek” erbij gezet. Een boek met veel informatie over de macrobiotische leefwijze.

♠ En dan de agenda:
– Op 5 mei (Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag) is het Foodiefest te vinden op de koemarkt in Purmerend.
– De zondag daarna, 8 mei is het moederdag, waarop menig moeder een ontbijt op bed zal krijgen. De oorsprong van dit feest gaat terug tot in de oudheid.
– Op 14 mei (de zaterdag voor Pinksteren) is het Luilak. Niet vergeten de avond te voren al met het deeg voor de luilakbollen te beginnen hè?
– Op zondag 15 mei is het dan Pinksteren. Voor de meesten betekent dat een extra vrije dag op maandag. In onze contreien vierden we ook Pinksterdrie, de dinsdag na Pinksteren. Traditioneel hoorde daar een bezoek bij aan de veemarkt in Purmerend. Jammer genoeg brokkelen deze streekgebruiken al meer af. Lang leve de Zaankanter die het wel in ere houdt!

 

Dit bericht zit in:

Tag: lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes