Perenoogst

Nieuwsweetjes november 2016

Moestuin

Hoe gaat het met de oogst, en het verwerken daarvan?

  • Oktober mag dan ook wel wijnmaand zijn, bij Eetweetjes stond hij deze keer in het teken van gulle oogst. Het was ook deze maand nl. volop oogsttijd: 40 kilo peren haalde ik van mijn Beurré boompje af. De takken bezweken bijna onder die vracht.
  • De pompoen die ik al eerder vermeldde laat ook de weegschaal doorslaan: 37 kilo aan een stuk.
  • De laatste rode tomaten zijn van de planten afgehaald en tot ketchup verwerkt, en er waren ook nog flink veel groene zodat ik dat lekkere zoetzuur kon maken. Dus, naast wijnmaand en oogstmaand, ook inmaakmaand, niet alleen voor de tomaten, maar zeker ook voor de peren: de eerste potten met peertjes op wijnsiroop staan al in de kast, en ook maakte ik al jam van peren met ananaskers.
  • En die wijnmaand? De most in de gistingsfles deed het niet zo goed als ik mocht verwachten, de vloeistof bleef troebel met een waas op het oppervlak, en ondanks de flauwe alcohollucht vertrouwde ik het niet en heb daarom het zekere voor het onzekere genomen en de fles leeggegoten.

Weetjes

Bij de ABC-weetjes is productinformatie toegevoegd over de Japanse wijnbes, verder is er nu ook informatie te vinden over baksoda.
Een artikel over het zelf maken van basisproducten (denk bv. aan ketchup) kan je vinden op de keukentafel.

Wandelen en eten

De samen met Esther van praktijk Lambregts georganiseerde themawandeling was weer een succes, de maaltijd daarna bestond o.a. uit pompoensoep, kaas-kwarkpastei, saucijzenpastei, sandwiches, chocolade-notentaart, diverse cakes en koekjes, en fruit. De liefhebbers konden buiten boven een open vuur nog marsh-mellows roosteren.

De agenda

En ook in deze nieuwsweetjes de agenda voor de komende maand:
11 november: Sint Maarten met de traditionele lampionnenoptocht waarbij kinderen huis aan huis lekkers ophalen.
17 november: Broodbakdag. Brood is basisvoedsel in een groot deel van de wereld.

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes