Vlierbessen

Nieuwsweetjes september 2016

Oostmaanden

Nu de herfstmaand September is aangebroken en Augustus, de oogstmaand, achter ons ligt, wil dat absoluut niet zeggen dat het met het oogsten gedaan is. De volksnaam komt omdat de oogst van het graan vanouds in augustus valt. In augustus wordt ook het eerste van de drie jaarlijkse oogstfeesten gevierd.

Moestuin

Hoe staat het er met mijn oogst voor?

 • In de tuin heb ik het meeste maanzaad wel geoogst en ook het korianderzaad staat al bij de kruidenvoorraad, maar van de de dillezaden moeten er nog veel verder afrijpen.
 • Op verschillende plekken in huis hangen bosjes kruiden te drogen (munt, tijm, rozemarijn), om, eenmaal droog, in potjes te bewaren voor later.
 • De tomaten beginnen nu goed te rijpen en wat zijn ze zo vers van de plant toch lekker! Wel heb ik de indruk dat de oogst hiervan echt later is dan in andere jaren, augustusbeelden van schalen vol rode tomaten dringen zich aan mijn herinnering op.
 • De peren doen het goed, ik ben zelfs bang dat de takken gaan breken, zoveel hangen er aan. De eerste zijn geplukt en gebakken, maar het blijkt dat ze toch nog verder moeten afrijpen. De takken zijn al extra gestut, duimen maar dat ze het houden.
 • In het voorjaar zaaide ik pompoenen, dezelfde die ik vorig jaar ook had omdat dat ras mooie handzame pompoenen van een kilo of anderhalf oplevert. Die plantjes hebben het niet gered, maar de planten die ik van een pakje reuzenpompoenen van de Lidl zaaide waren wel aangeslagen. Eén van deze planten heeft meterslange vruchtdragende ranken die door de hele moestuin hun weg zoeken. Twee andere zijn (gelukkig) wat meer bescheiden.
 • Helemaal blij wordt ik als ik naar de rozenbottels kijk aan de rimpelroosstruiken die ik zelf heb opgekweekt, drie jaar geleden plukte ik de bottels, en het jaar daarop had ik de eerste kleine plantjes daarvan. Nu heb ik een rij kleine struiken met geurende rozen en daarna dan die prachtige grote bottels, die uiteraard eetbaar zijn. Op diverse plekken in Nederland kan je deze bottelrozen vinden, al of niet aangeplant; leuk voor de wildplukkers onder ons. Bedenk wel dat aangeplante struiken een behandeling met de gifspuit gehad kunnen hebben.
 • Ook leuk voor wildplukkers zijn de nu overal te vinden vlierbessen. Ook ik heb ruim een pond geplukt en daar sap van gemaakt. Zoals je ziet: de oogsttijd is in volle gang en nog lang niet afgelopen.

Tuinwerk

Aan het werk ben ik ook volop in de tuin. Af en toe heb ik een logeerkat die ik, wanneer hij buiten in de tuin is, graag in het oog wil houden. Op zulke momenten wordt er druk gewied terwijl ik met spiedende blik de kat in de gaten hou; de composthoop vaart daar wel bij.
Met de snoeischaar ben ik ook al flink in de weer geweest, de afgedragen takken van de frambozen zijn flink teruggesnoeid, zodat de herfstdragende takken weer volop ruimte hebben.

De agenda

En tot slot een selectie van wat er te doen is deze maand:

 • Het grootste openluchtrestaurant vind je bij Utrecht kookt! van 9 tot 11 september wanneer de leukste food- en muziekkaravaan haar tenten opzet  in Utrecht. Genieten van live muziek en tientallen originele foodtrucks, en dat helemaal gratis.
 • Op 10 september openen veel molens hun deuren op de Friese Molendag. Grijp je kans en neem een kijkje in bv. een meelmolen.
 • In Delft wordt op 18 september een foodfestival gehouden in het teken van gezondheid. Het festival is gratis toegankelijk, voor de workshops en lezingen wordt entree gevraagd.
 • Op diverse plaatsen worden ook in september boeren- en biologische voedselmarkten gehouden. Altijd gezellig om rond te struinen.
 • En natuurlijk blijft ook het Rrrollend Foodtruck Festival rondtoeren (Dordrecht 9-11 september; Groningen 16-18 september; Den Haag 23-25 september; Oisterwijk 30 september-2 oktober)

 

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, herkomst, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes