Nieuwsweetjes 13 juli

♥ Had ik het in de vorige nieuwsweetjes nog enthousiast over zomerse picknicks, aan het begin van deze week zouden die compleet in het water zijn gevallen.
Maar gelukkig was het vorige zondag nog wel een goede zomerdag, weliswaar niet zonnig maar wel warm en droog. Prima weer voor de waterpicknick tijdens de puzzelvaartocht die we maakten door ons prachtige veenweidegebied. Menige deelnemer had zich voorbereid met een meegebrachte picknickmaaltijd. Ook wij smulden van wat we meebrachten: Versgebakken crackers met tonijnsalade, koude kip, heerlijke cake met daarbij een goed glas soave. Omdat we een flinke route moesten afleggen hebben we al dit lekkers in de boot tijdens het varen opgegeten; we zijn aan het meegebrachte fruit niet toegekomen zodat ik daar de volgende dag een frisse sorbet van heb gemaakt.
In de regenachtige dagen aan het begin van de week ben ik aan de gang gegaan met inmaken.  De oogst daarvan was 4 potten ananasjam, 2 potten zoet-zure bietjes en 2 potten zoetzuur van watermeloenschil.

 

♥ De tuin beleeft momenteel een ommekeer. Alle vroege peulvruchten zijn geoogst en gerooid. De sperziebonen, een late peulvrucht, vertoonden de afgelopen week hun eerste bloemetjes. Een groot deel van de uien heb ik geoogst. Een deel van de zomerbietjes staat nu in de voorraadkast als zoetzuur. De later gezaaide bewaarbieten zijn goed opgekomen en al mooie kleine plantjes.
Een paar weken geleden zaaide ik winterandijvie en een late slasoort (Brune d’Hiver). De stikstof dat door de vroege peulvruchten in de grond is achtergelaten is een prima voedingsstof voor deze bladgewassen. Ook heb ik op die plek een regeltje veldsla gezaaid.
Sinds de vogels de bessen hebben ontdekt is de oogst drastisch teruggelopen. Netten erover spannen doe ik niet want daar raken ze toch maar in verstrikt met alle nare gevolgen van dien. Dan maar wat minder bessen. Trouwens, voor onszelf zijn die bessen ook snoepgoed. Regelmatig pluk je er eentje en eet die ter plekke op. Heerlijk!
De oudste en grootste kruisbessenstruik heeft dit jaar niet gedragen, donderdag heb ik de andere twee struikjes  leeggeplukt, de oogst bedroeg nog net geen pond. Prima hoeveelheid voor een lekker toetje met geslagen room.

♥ Deze week ik kocht ik vlees van jonge blaarkoppen die voornamelijk gras eten en slechts weinig bijgevoerd krijgen.
Blaarkoppen zijn dubbeldoelkoeien, wat betekent dat ze zowel als zuivel- en vleeskoe gehouden kunnen worden. Ze eisen weinig,  en kunnen bij niet te strenge winters gewoon buiten blijven; op het bedrijf waar ik het vlees haalde kunnen de koeien naar believen het hele jaar in en uit de stal lopen. Die beweging, het natuurlijke voedsel, en geen nodeloos lange reis naar het slachthuis, dat proef je echt terug in het vlees. Hierbij vergeleken smaakt het biologische vlees uit de supermarkt eigenlijk naar niks.

♥ We kijken ondertussen terug op een jaar eetweetjes. Een jaar waarin ik veel geleerd heb, niet alleen wat betreft voeding en eten, maar ook over samenwerken met andere mensen. Een vruchtbaar jaar dus!
Na het eerste jaar is dit het huidige eetweetjes-aanbod:
♦ Er is een uitgebreid deel met niet alledaagse recepten die alfabetisch terug te vinden zijn in deze receptenindex.
♦ Steeds meer van mijn voedingsgerelateerde boeken vinden ook hun plekje op de eetweetjes-boekenplank.
♦ Aan de keukentafel komt uiteraard van alles ter sprake: Tradities tijdens feestdagen, kritische artikelen, achtergrondinformatie, en nog meer.
♦ In oktober 2013 is de rubriek nieuwsweetjes toegevoegd, een wekelijkse update over wat er aan het eetweetjesfront plaatsvindt. Werd dit eerst vrijdags geplaatst, nu gebeurt dat op de zondag. In diezelfde maand zijn ook de ABC-weetjes op de site gezet. Hier vind je handige tips, productinformatie en keukentermen en -gereedschap. Dit deel van de site is nog verre van compleet, als je bij een dergelijke vraagbaak al ooit van compleet kan spreken.
♦ Sinds november 2013 heeft eetweetjes ook een facebookpagina. Hier worden o.a. de links naar nieuwe eetweetjes-informatie neergezet. Je vind deze pagina op https://www.facebook.com/eetweetjes
♦ In januari 2014 is gestart met de thema-maanden. Voor dit jaar zijn dat de twaalf Nederlandse provincies.
In dit tweede jaar blijven we doorgaan op de ingeslagen weg met nieuwe recepten (ook in het engels), boekrecensies, meer artikelen en veel informatie.