Het leven is goed in het Brabantse land

Thema 2014 – Noord-Brabant – thema 2014

Brabant of Noord-Brabant?

Noord-Brabant ligt in het zuiden van ons land. De toevoeging noord doet wat merkwaardig aan, maar het huidige grondgebied van de provincie was het noordelijke deel van het hertogdom Brabant, verreweg het grootste deel hiervan ligt in het zuidelijker gelegen huidige Belgiƫ.

Landbouw en veeteelt

De grondsoorten die we hier vinden zijn zeeklei en rivierklei (in het uiterste westen en langs de Maas), veengrond (de Peel), maar het grootste deel wordt ingenomen door zandgronden.
Op de akkers wordt veel snijmais geteeld, daarnaast veel consumptieaardappelen en groente (sperziebonen, erwten, uien, waspeen). Ook vindt er veel opengrondstuinbouw plaats en daarnaast ook glastuinbouw.
Aan veeteelt springen de varkens er met kop en schouders boven uit. Maar ook de pluimveehouderij neemt een belangrijke plaats in. De varkens- en pluimveedichtheid in Noord-Brabant en met name de Peel is een van de grootste ter wereld.

Foodpark

Verder is de industrie met betrekking tot voeding belangrijk in deze provincie, zo is Veghel een belangrijk centrum van de voedingmiddelenverwerkende industrie. Hier vind je het Foodpark, een bedrijventerrein waar voedingsgiganten als Jumbo, Royal Friesland Campina, Mars, Sligro en Hutten Catering o.a. een plek hebben gevonden.
Ook Oss is een plaats die vermeld moet worden, hier zette de Brabander Antoon Jurgens in 1871 de eerste margarinefabriek op en had daarmee een wereldprimeur. Een jaar later begon ook zijn plaatsgenoot Simon van den Bergh een soortgelijke fabriek. Later besloten de beide concurrenten samen te werken en stonden daarmee aan de basis van wat de multinational Unilever zou worden.

Brabantse specialiteiten

Van de Brabantse specialiteiten moet de Bossche bol zeker genoemd worden. Uiterlijk heeft die wel wat weg van een moorkop, maar eenmaal een Bossche bol gegeten zal je die nooit meer met een moorkop vergelijken.
Een andere gebakspecialiteit zijn de anijskrollen, die rond Veghel populair zijn. Ze worden gegeten in de herfst- en wintermaanden, bij voorkeur besmeerd met boter en belegd met speculaasjes.
Ook typisch Brabants zijn de worstebroodjes, langwerpige broodjes waarin een worstje van gehakt is meegebakken.
En dan is er natuurlijk de Brabantse koffietafel, een welvoorziene broodmaaltijd waar koffie bij gedronken wordt. Natuurlijk opgediend aan een mooi gedekte tafel.

Conclusie: Wat er in het liedje werd gezongen klopt helemaal: “Het leven is goed in het Brabantse land”!

Bronnen:
Regionale landbouwcijfers in beeld, regio zuid
Wikipedia: Noord-brabantMargarineAnijskrol
Atlas en kaart – grondsoorten
Foodpark Veghel

De andere provincies: GroningenFrieslandDrenteFlevolandNoord-hollandZuid-hollandOverijsselGelderlandUtrechtZeelandLimburg

 

Dit bericht zit in:

Tag: herkomst, thema-provincie

Categorie: Keukentafel