peuljtes uit Zimbabwe

Of all places!

Engelse taal?

Normaal vermijd ik op Eetweetjes het gebruik van anderstalige termen. Maar nu moet het gewoon even. En met dat uitroepteken erbij. Want terwijl ik al een poosje bezig was met peultjes afhalen vroeg ik me af hoeveel ik eigenlijk had. Het was een aanbieding met flinke korting als je twee zakjes nam. Dus ik nam de verpakking erbij en las: 250 gram, klasse 32-01, geschikt om te koken en te roerbakken. En verder las ik: Land van oorsprong (LvO) Zimbabwe. Of all places! In een min of meer rechte lijn ruim 8200 km hiervandaan. Waarom van zover? Zijn onze Nederlandse boeren niet goed genoeg? Ja toch zeker!
Daarom: Vanwege de groente uit het verre buitenland gooi ik er die Engelse titel tegenaan.

Vliegensvlug

En terwijl ik verder ga met afhalen dwarrelen mijn gedachten in het rond. Hoe lang duurt het voor die peultjes hier in keurige zakjes in de winkel liggen? Wat voor “gewasbeschermingsmiddelen” zijn er gebruikt? (Ik wil geen Afrikaanse mug in mijn keuken hebben….), dit zijn slechts een paar van de vragen die in me opkomen.
Goed, ik neem aan dat die peultjes niet met een vrachtschip hier naar toe zijn gereisd. Ze worden nl. vrij snel slap. Dus het lijkt me dat ze daar in Zimbabwe het vliegtuig hebben gepakt. Maar ik kan het mis hebben. De hedendaagse technologie is innovatief als het gaat om verse produkten van heinde en ver aan te voeren.
En dan de bestrijdingsmi- ehh… gewasbeschermingsmiddelen. In andere landen gelden andere regels voor deze goedjes.
Zo al een paar redenen om liever produkten uit eigen omgeving te kopen.

Beter lezen

Het drukt me weer eens met mijn neus op het feit dat ik altijd kritisch moet zijn en blijven. Dus meteen in de winkel de verpakking lezen. Of het aan de winkelier vragen. En dan ter plekke beslissen of je wel of niet koopt.

Zelf telen

Gunst, ik mis mijn moestuin! Dan heb je de kwaliteit van wat je eet in eigen hand. Maar zolang er kippen in de achtertuin lopen is volop moestuinieren daar geen optie. Ik mag hopen dat er volgend jaar een volkstuintje voor ons vrijkomt, we staan in ieder geval wel al op de wachtlijst.

Dit bericht zit in:

Tag: groente, kritisch, zomer

Categorie: Keukentafel