Oudejaarsavond

Oudejaarsavond, de laatste uurtjes van het jaar zijn dan aangebroken. Weinigen gaan die avond voor 12 uur naar bed, voor veel kinderen reden om reikhalzend naar deze avond uit te kijken. De avond wordt doorgaans gezellig feestelijk doorgebracht; vaak komen de spelletjesdozen of kaarten tevoorschijn, en op de televisie is er meestal wel een conferencier te zien die op een spitse manier terugblikt op het afgelopen jaar.
Om 12 uur wordt het nieuwe jaar ingeluid met kleurig licht, geknal en gedonder: Vuurwerk! Prachtig! De keerzijde is dat het in het eerste uur van het nieuwe jaar bijna onmogelijk is om veilig over straat te gaan vanwege massal afgestoken vuurwerk met daarbij kans op letsel; stemmen gaan dan ook op om het afsteken van vuurwerk anders te gaan organiseren.

De inwendige mens komt op deze avond ook volop aan zijn trekken. Frituurgebak is traditie met oudejaar, oliebollen en beignets van appel of andere vruchten horen er helemaal bij deze avond. En voor het hartig natuurlijk toast en salade, bv. een huzarensalade die je opmaakt als de wijzerplaat van een klok, de wijzers geven dan even voor 12 uur aan.
Natuurlijk kan je nog veel meer hapjes op tafel zetten, zowel warm als koud, denk maar aan gefrituurde snacks, tapas, of een min of meer uitgebreid noten- en zoutjesbuffet. Gebruik je fantasie, maar bedenk wel dat “overdaad schaadt”.
Naast het eten wordt er ook gedronken op deze avond, en alcohol is daarbij geen onbekende, vooral wijn met bubbels doet het goed. Wanneer de klok middernacht slaat wordt het glas geheven om een toost uit te brengen op het nieuwe jaar.

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feest, thema-feest, winter

Categorie: Keukentafel