Oven

Oven overdenking

Mijn oven

Ik heb een combi heteluchtoven/magnetron/grill. Negen jaar geleden verving hij het simpele, kleine bakoventje. Ondanks dat ik eigenlijk geen magnetronfunctie wilde heb ik dat toen toch gekocht, op advies van zo’n verkoper: die dubbele functies waren je van het, en de turbo ventilator in deze oven zou het prima doen. En in dat laatste had de verkoper gelijk. Op één enkel hotspotje na, werkt de oven goed.

Op zoek naar wat anders

Maar…. ik was en ben nog steeds geen fan van die “mag”. Dat is onlangs nogmaals bevestigd toen ik dit kritische artikel onder ogen kreeg. Sinds jaar en dag gebruik ik dan ook alleen de ovenfunctie, want ook de grill staat nooit aan. En ondanks dat ik een goedwerkend apparaat heb staan vond ik het een strak plan om als verjaardagscadeau op een nieuwe oven over te stappen. Eentje zonder magnetron, maar wel met apart regelbare onderwarmte. Eentje met echte knoppen in plaats van electronische tiptoetsen. En eentje met een klepdeur waar je nog een pollepel tussen kan klemmen omdat het eiwitschuim dan zo mooi droogt. Of ben ik nu echt te ouderwets?
De verkoper in de keukenwinkel vond in ieder geval van wel, met zijn 25, 30 jaar in het vak wist hij niet waarvoor die deur op een kier moest kunnen staan. (Zijn jongere collega wist het wel, hoe apart!) Volgens die verkoper was dat ook helemaal niet meer nodig, de huidige ovens schijnen een “mantelkoeling” te hebben waarbij er koelere lucht door de dubbele wanden wordt geleid.
Tja… Oven? warm? met extra koele lucht, energieklasse A? Hè? Hè!!?
Het fenomeen mantelkoeling blijft overigens onduidelijk voor me, gebeurt dat echt tijdens het bakken? Of alleen bij het afkoelen van de oven? Met dat laatste schiet ik weinig op. En in het geval van koelen tijdens bakken lijkt het me qua energiezuinigheid dat het paard achter de wagen wordt gespannen. Over het aantal door de koeling geproduceerde decibellen werd trouwens met geen woord gerept.

En nu?

Maar goed, terug naar mijn wensenlijstje. Wat ik wil, kan dus niet. Geen pollepel tussen de deur. Hebben nieuwe technische ontwikkelingen meerwaarde voor me? Met andere woorden: Ga ik dan toch een nieuwe oven aanschaffen? Of zal ik het voorlopig nog met dit oude beestje doen? En dus gewoon door blijven gaan met het NIET gebruiken van de magnetronfunctie?
Gezien de technologische “voortgang” en verkopers die jouw vragen eigenlijk niet echt beantwoorden, vind ik het verdraaid lastig om een duurzame aankoop te doen. Kortom, het is een dilemma. Of eigenlijk een luxeprobleem. Conclusie? Voorlopig maar zo laten dus.

Dit bericht zit in:

Tag: apparaten&gereedschap, kritisch

Categorie: Keukentafel