Paasfeest
Meerdere malen is Pasen al aangestipt op Eetweetjes. De trouwe volgers van Eetweetjes weten dan ook dat de viering van dit christelijke feest niet tot mijn favorieten hoort. Dat heeft vooral te maken met de aanloop naar Pasen, de zgn. lijdenstijd, culminerend in de marteldood van Jezus. Dat herdenken we op Goede Vrijdag. Hoe je zo’n dag goed kan noemen, vraag het me niet. Bij het Paasfeest viert men wel de wederopstanding, wat een vreugdevolle gebeurtenis is, maar toch….
Oorsprong
Het is mogelijk dat Pasen wortels heeft in het oudere Lentefeest. De bloemen die in de herfst waren afgestorven komen opnieuw tot leven in de lente. De ontluikende natuur is symbool voor vernieuwing, een wederopstanding als het ware. Een parallel is te trekken met Jezus’ opstanding uit de dood.
Ook kan je een verwantschap met het joodse Pesach aannemen, Jezus’ laatste avondmaal was immers een Pesachmaal.
Het is dan ook niet voor niets dat de vroegere kerkvaders stelden dat het Paasfeest, net als Pesach, in de lente gevierd moest worden.
Bij al deze feesten herdenken we een bevrijding van een zwaardere tijd: Bij Pasen de herrijzenis van Jezus uit de dood. Bij Pesach de uittocht uit Egypte en de bevrijding van het joodse volk uit slavernij. En bij het oud-europese Lentefeest de nieuwe groei na de kou van de winter.
De overeenkomst zien we ook terug in de vaststelling van de datum waarop Pasen gevierd wordt. Hier komt de oudere maankalender bij kijken: Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-evening.
We kunnen de conclusie trekken dat het christelijke Pasen inspiratie geput heeft uit het joodse Pesach en het vroeg-Europese Lentefeest.
Viering in huiselijk kring
Pasen is dus een christelijk feest. Het kerkbezoek is de laatste decennia flink afgenomen, maar in huiselijke kring viert met Pasen steeds uitbundiger. De gratis supermarktglossies geven een keur van feestelijke gerechten, compleet met boodschappenlijstje en recept. De versiering krijgt ook aandacht: Speelse takken van wilg of hazelaar waaraan gekleurde eieren hangen doen het altijd goed. Maar ook een bos narcissen staat fleurig op de Paastafel. Heel leuk zijn vaasjes die je maakt van uitgeblazen eieren, met daarin kleine voorjaarsbloemetjes.
Traditionele lekkernijen
Een goed begin van de Paasdag is uiteraard het ontbijt, deze eerste maaltijd van de dag kan gezien worden als symbool voor een nieuw begin. Traditioneel staan er hierbij matses en gekookte eieren op tafel.
Ook bij het diner passen eieren. In het kookschrift vind je een recept voor paasgehakt (met verstopte eieren). Dit is een simpele variatie op de franse klassieke Paaspastei uit Berry. En een voorjaarssalade met verse spinazie is natuurlijk ook lekker.
Als toetje kan je bv. een eiergelei of gebakken custard serveren. Een met eieren gebonden vanillevla is ook een prima toetje, helemaal lekker met compote van verse rabarber.
Voor de tussendoortrek zijn er allerlei versnaperingen: suikereitjes, al of niet gevulde chocolade-eitjes, holle chocoladepaashazen, of grote met bonbons gevulde eieren. Om zelf te maken kan je denken aan meringues of luxe schuimpjes, heel makkelijk om zelf te maken.
Als hartig hapje kan je denken aan gevulde eieren, of crackers of toastjes met eiersalade.
Kortom, met de ingrediƫnten van het voorjaar kun je heerlijke gerechten bereiden voor een feestelijke paastafel.