Paasfeest

Meerdere malen is Pasen al aangestipt op Eetweetjes, en de trouwe volgers weten dan ook dat de viering van dit christelijke feest niet tot mijn favorieten hoort. Dat heeft vooral te maken met de aanloop naar Pasen, de zgn. lijdenstijd, culminerend in de marteldood van Jezus, op notabene Goede Vrijdag. Bij het Paasfeest viert men wel de wederopstanding, wat een vreugevolle gebeurtenis is, maar toch….

Het is mogelijk dat Pasen wortels heeft in het oudere Lentefeest, het is niet moeilijk om in de ontluikende natuur van het voorjaar het symbool te zien voor de opstanding uit de dood.
Ook kan je een verwantschap met het joodse Pesach aannemen, Jezus’ laatste avondmaal was immers een Pesachmaal.
Het is dan ook niet voor niets dat de vroegere kerkvaders stelden dat het Paasfeest, net als Pesach, in de lente gevierd moest worden.
Bij al deze feesten wordt een bevrijding van een zwaardere tijd herdacht: Bij Pasen de herrijzenis van Jezus uit de dood; bij Pesach de uittocht uit Egypte en de bevrijding van het joodse volk uit slavernij; en bij het oud-europese Lentefeest de nieuwe groei na de kou van de winter. De overeenkomst zien we ook terug in de vaststelling van de datum waarop Pasen gevierd wordt, waarbij wordt teruggegrepen op de oudere maankalender: Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-evening.
We kunnen de conclusie trekken dat het christelijke Pasen inspiratie geput heeft uit het joodse Pesach en het vroeg-Europese Lentefeest.

Pasen is dus een christelijk feest maar hoewel het kerkbezoek de laatste decennia flink is afgenomen lijkt Pasen in huiselijke kring steeds uitbundiger gevierd te worden. De gratis supermarktglossies geven een keur van feestelijke gerechten, compleet met boodschappenlijstje en recept, en ook wordt ingegaan op de versiering. Speelse takken van wilg of hazelaar die versierd worden met gekleurde eieren doen het altijd goed, maar ook een bos narcissen is een fleurige versiering. Heel leuk zijn vaasjes gemaakt van uitgeblazen eieren, met daarin kleine voorjaarsbloemetjes.
Een goed begin van de Paasdag is uiteraard het ontbijt, deze eerste maaltijd van de dag kan gezien worden als symbool voor een nieuw begin. Traditioneel staan er hierbij matses en gekookte eieren op tafel.
Eieren kunnen ook verwerkt worden bij het diner: Het in het kookschrift opgenomen paasgehakt (met verstopte eieren) is een simpele variatie op de franse klassieke Paaspastei uit Berry. En een voorjaarssalade met verse spinazie is natuurlijk ook lekker.
Als toetje kan je bv. een eiergelei of gebakken custard serveren. Een met eieren gebonden vanillevla is ook een prima toetje, helemaal lekker met compote van verse rabarber.

Voor de tussendoortrek zijn er allerlei versnaperingen: suikereitjes, al of niet gevulde chocolade-eitjes, holle chocoladepaashazen, of grote met bonbons gevulde eieren. Om zelf te maken kan je denken aan meringues of luxe schuimpjes, heel makkelijk om zelf te maken.
Als hartig hapje kan je denken aan gevulde eieren, of crackers of toastjes met eiersalade.

Kortom, met de ingrediƫnten van het voorjaar kun je heerlijke gerechten bereiden voor een feestelijke paastafel.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feest, lente, thema-feest

Categorie: Keukentafel