Plastic soep

Af en toe krijg ik iets uit het nieuws mee wat mij raakt. Zo las ik enige tijd geleden een nieuwsbericht waarin een zwangere potvis de trieste hoofdrol had. Een van deze magnifieke zeedieren was aangespoeld op de kust van Sardinië, met in haar lijf 22 kilo plastic, dat in grote clusters, de zgn. plastic soep, in onze oceanen drijft. Onnodig te zeggen dat zowel moeder als het ongeboren kind dit met de dood hebben moeten bekopen.

Dat plastic onze samenleving veranderd heeft kan niemand ontgaan zijn.
Geen plastic verpakkingen dan maar gebruiken? Ging het maar zo makkelijk. Onze hele maatschappij is erop ingesteld. Denk alleen al aan hoe lastig het was toen de winkeliers je aankoop niet meer in een gratis plastic tasje stopten.
En ik denk verder terug, toen een plastic boterhamzakje luxe was. Je had de knisperpapieren zakjes, stiekem een broodje eten in een stille klas was er niet bij. Of je had een broodtrommeltje, dat thuis afgewassen kon worden. Was ook van kunststof, maar viel niet in de categorie wegwerp-plastic.
Er is voor dit verpakkingsmateriaal voor voedsel een alternatief, voor zowel de boterhamzakjes als voor de plastic tasjes die de winkeliers voorheen zo grif uitreikten. Gebruik zo’n afwasbaar broodrommeltje. En neem naar de winkel gewoon je eigen boodschappentas van huis mee. Van canvas en stof zijn heel stevige tassen die jaren meegaan.

Fast food komt ook vaak in – uitermate hygiënische – kunststof verpakkingen. Jammer genoeg neemt de uit-huis-maaltijd tegenwoordig een flinke plaats in, met een grotere afvalberg als gevolg. Zelf je verpakking meenemen kan hierbij niet maar een oplossing om de afvalberg te beperken is om je eigen maaltijden te bereiden.
Met de plastic zakken die je in je pedaalemmer gebruikt kan je ook heel makkelijk wat zuiniger omspringen. Kieper de afvalemmer leeg in de kliko (waar je evt. een afbreekbare papieren zak in hebt gedaan) en laat, als het enigzins mogelijk is, de pedaalemmerzak nog een of twee keer extra meegaan.

En zo zijn er nog wel meer plastic-bespaar-ideeën te bedenken. Kortom, met een beetje goede wil en een flinke dosis gezond verstand kan ook in onze huishoudens op korte termijn de hoeveelheid wegwerpplastic drastisch teruggedrongen worden.

Gebruikte bronnen:
Wikipedia: Zwerfafval

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: kritisch, leefwijze