pruimen plukken

Pruimen plukken

Augustus is pruimentijd

De hoogtij van het zachte zomerfruit is voorbij, het is tijd voor de pruimen. Ze liggen te kust en te keur in de winkels. Ehh… tenminste, zo zou het moeten zijn. Helaas lijkt de pruim de weg van de kruisbes te gaan, namelijk de afslag naar “Vergeten Fruit”. Pruimen van Nederlandse bodem liggen nog maar mondjesmaat in de schappen. Pruimen uit het mediterrane gebied zien we al vanaf de vroege zomer. Eerst de grote rode, en later kleine gele. Om wat variatie op de fruitschaal te hebben koop ik daar soms wat van. Maar als de “echte” pruimentijd aanbreekt dan heb ik toch liever een ras als Opal, kleine pruimpjes met een goede smaak. Ook kwetsen vind ik erg lekker, die zijn wat later. En dan heb je ook nog de Reine Victoria, mooie dieproze, bijna paarse pruimen die fantastisch smaken. En niet te vergeten de Reine Claude verte, die apart smakende kleine groene pruimpjes.
Best jammer dat dit heerlijke fruit in de vergetelheid dreigt te raken.

Zelf pruimen plukken

Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik eind juli in West-Friesland een zelfplukfruittuin ontdekte. Een goed half uur met de auto, vind ik te doen, zeker als je het als vakantie-uitje ziet.
De boer teelt kersen en verschillende pruimenrassen in zijn boomgaard. En houdt het zo natuurlijk mogelijk, dus spuit niet.
Voor de kersen was ik te laat, maar samen met familie plukte ik op 23 juli de vroege Opal. Thuis verwerkte ik die tot jam, limonade en taart. Een paar weken later waren de Jubileum pruimen rijp, en weer gingen we richting de boomgaard. We plukten beiden even snel  17 kilo – je wordt echt een beetje hebberig als je dat lekkere fruit ziet hangen. Thuisgekomen happen we natuurlijk wat pruimen zo weg, maar het meeste moet verwerkt worden. Ik moest dus flink aan de bak, met als resultaat:

  • 4 liter limonadesiroop
  • 2 kilo luxe jam
  • 4 potjes gelei
  • anderhalf pond fruitleer (snoepgoed)
  • verder staan er pruimen op wodka te trekken voor likeur
  • en ingrediënten staan klaar om pruimenwijn te maken

Nogmaals plukken

Op de laatste dag van augustus toog ik nogmaals naar de boomgaard. Was dat omdat de limonadesiroop op was? of gewoon omdat ik zelf oogsten zo leuk vind? Hoe dan ook, het was weer een mooie middag. De bomen met Reine Victoria hingen vol! Het voelde goed om je eigen emmer te vullen, ruim 9 kilo aan pruimen ging mee naar huis. De eerste flessen siroop staan al in de kast, en van de pulp maakte ik weer fruitleer. De tweede pan met pruimen staat inmiddels op de kookplaat.

Dit is wat je noemt nou echt lekkers voor nu en later!

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, boerderij, inmaak, leefwijze, zomer

Categorie: Keukentafel