Pruimentijd

Pruimentijd

De pruimentijd loopt grofweg van eind juli tot in september, afhankelijk van het pruimenras. Het afgelopen voorjaar (2013) was erg koud. Het gevolg is dat de pruimenoogst gemiddeld drie weken later valt dan wat gangbaar is (of was?).

Onze eigen boom

Wij hebben jarenlang een Reine Victoria in de tuin gehad. Dat boompje kochten we met het idee om zelf fruit te kunnen oogsten. Er stonden al wat rode bessenstruiken maar we hadden ruimte genoeg in de tuin. En omdat het zo lekker is om eigen fruit te hebben wilden we er wat meer bij. En dat hebben we geweten! Was de oogst de eerste jaren nog magertjes, toen de boom eenmaal goed was aangeslagen en groter werd gaf hij ons ieder jaar heel veel kilo’s pruimen.

De oogst verwerken

Dus teveel om direct op te eten. En dan moet je er wat anders mee doen. Bewaren voor later. Jam, maar ieder jaar tientallen potten pruimenjam gaat op den duur toch vervelen. Je gaat dus andere mogelijkheden bedenken. Zo maakte ik de pruimen al in op siroop. En ook op azijn, als augurkjes, maar dat bleek geen succes. Wel een succes, maar ook veel werk is om ze in te maken als “zoet en zuur” of zoals het in het engels heet: “sweet pickled plums”. Een lust voor het oog en heerlijk bij een stukje koud vlees. Het recept voor deze “Pruimen zoet en zuur” vind je in het kookschrift.
En wat denk je van een clafoutis waarbij je de tradionele kersen vervangt door pruimen? Je leert dan dat als je ze bakt met het schilletje er nog omheen ze wat zuur smaken. Die schil moet je er wel omlaten als je limonadesiroop van Victoria pruimen maakt, de limonade krijgt dan een prachtige, sprookjesachtige roze kleur. In mijn engelse boerenkookboek vond ik ook nog recepten voor een “broodpudding met pruimen”, en ook heel lekker is een “pruimen-kruimel” – kortom er zijn genoeg mogelijkheden om de overvloed gevarieerd te verwerken en bewaren.

Volgend jaar weer

De pruimenboom hebben we een jaar of zes geleden weggehaald, maar ik denk nog vaak met weemoed terug aan onze “pruimentijd”. Komend seizoen gaan we dan ook weer plek inruimen voor een nieuwe pruimenboom, nu is het alleen nog maar de vraag welke ras we zullen nemen.

 

Dit bericht zit in:

Tag: inmaak, zomer

Categorie: Keukentafel