50 jaar!

In veel delen van Noord-holland wordt iemands vijftigste verjaardag groots gevierd.

Traditioneel nemen de festiviteiten een aanvang om 12 uur ’s nachts, het moment dat de verjaardag aanbreekt. Familie, buren en vrienden maken er op dat moment een feestelijke vertoning van door op de stoep van de jarige luidkeels te zingen, bij voorkeur vergezeld van een levensgrote pop, die een plaatsje voor het huis krijgt en daar in volle glorie de eerstvolgende dagen staat te pronken.
De middernachtelijke visite gaat natuurlijk nog even mee naar binnen om een glas te heffen op de jarige. Na dat eerste glas gaat ieder weer huiswaarts om nog wat slaap te pakken.

De volgende dag wordt de verjaardag grootser gevierd, waarbij het lekkere abrahams- of sarahgebak, een koek van gevuld speculaas die is versierd met amandelen en opgespoten suiker of creme, niet mag ontbreken.
Bij een goede banketbakker zijn prachtige exemplaren te koop, maar het is ja zo leuk om er zelf een te maken, bij voorkeur met roggebloem.

Voor een koek van 30-35 cm lengte heb je nodig:
300 gram roggebloem
1/2 theelepel natriumbicarbonaat (bakingsoda)
75 gram palmsuiker
75 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
170 gram boter
1 à 2 eetlepels koud water
(Voor de vulling):
250 gram (droge) amandelspijs (amandelen met suiker)
1 ei, losgeklopt (je hebt de helft ervan nodig)
1 citroen
(Voor de garnering):
blanke amandelen
3 à 4 eetlepels poedersuiker
(rozen)water

Verder heb je nodig:
een kom, een citruspersje, een vork, een kom, een foodprocessor (is handig, maar niet persé noodzakelijk), een deegkom, een deegroller, bakpapier, een sjabloon *) is handig om het deeg uit te snijden, een mesje, een klein (papieren) spuitzakje

En zo maak je de koek:
1. Begin met de vulling: Pers de citroen uit. Klop het ei los. Doe de amandelspijs in de kom en voeg de helft van het losgeklopte ei en 2 eetlepels citroensap toe. (Hou de rest van het citroensap nog even achter de hand). Prak met de vork alles goed door elkaar tot een smeuïge massa.
2. Meng bloem, natriumbicarbonaat, suikers en speculaaskruiden. Snij de boter in grove stukken erdoor, doe dit in de foodprocessor en snij tot het mengsel als fijn broodkruim is. Heb je geen foodprocessor, snij dan de boter met twee messen zo klein mogelijk en wrijf het verder met je vingers door het bloemmengsel. Voeg nu 1 theelepel citroensap en een eetlepel water toe en kneed snel tot een stevig deeg. Voeg zonodig ook de andere eetlepel water toe.
3. Laat als het even kan het deeg een paar uur rusten om de smaken goed op elkaar in te laten werken. Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier.
4. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Rol het eerste deel uit tot een lap met een dikte van 2 mm. Leg het sjabloon er op en snij met een mes langs de omtrek de vorm van de koek uit.
5. Leg deze plak voorzichtig op de bakplaat.
6. Verdeel de amandelspijs over het deeg, zorg dat er aan de randen wat ruimte overblijft.
7. Rol de andere helft van het deeg uit tot een lap van 1 à 2 mm dikte, snij met behulp van het sjabloon de vorm iets ruimer uit, en bedek met deze iets grotere deegplak de amandelspijs. Druk de randen voorzichtig even aan.

2015-sarah

8. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
8. Druk de amandelen als versiering op de koek, bv. in de vorm van ogen, mond etc.
9. Schuif de koek in de voorverwarmde oven en bak 40-45 minuten.
10. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen.
11. Maak van de poedersuiker en het (rozen)water een glazuur. Voeg het water per theelepel toe en roer het goed door. Voeg pas opnieuw water toe als het glazuur te droog blijkt te zijn. Wanneer de dikte van het glazuur goed is roer je nog even goed door tot het glimmend is.
12. Vul een klein spuitzakje met wat glazuur. Vouw het zakje aan de bovenkant dicht, knip evt. het puntje van het zakje, en “schrijf” een tekst op de koek. Bv. “hartelijk gefeliciteerd” , de leeftijd en de naam van de jarige. Echte creatievelingen zouden ook met een lijntekening lichaamscontouren aan kunnen geven.
Laat het glazuur hard worden.

*) Het sjabloon is te downloaden via deze link.
Print het uit op een A-4tje, de koek wordt dan bijna 30 cm groot. Heb je een grotere bakplaat dan zou je het sjabloon kunnen vergroten.