Abrikozenkoek

Voor een picknick zijn deze luchtige, makkelijk weg te happen koeken die enigzins op cake lijken ideaal.
Het maken van het beslag is door het gebruik van warm water een fluitje van een cent. De plakken vallen niet snel uit elkaar en zijn dus handig om mee te nemen.

Voor 15-18 plakken heb je nodig:
150 cc water
50 gram boter + iets extra om in te vetten
2 eetlepels abrikozenjam
80-90 gram kristalsuiker
2 losgeklopte eieren
ca. 100 gram gedroogde abrikozen
200 gram volkoren emmer
100 gram roggebloem
1 theelepel natriumbicarbonaat (bakingsoda)
1 theelepel gemalen gemberpoeder

Verder heb je nodig:
Een kleine pan, een snijplank, een mes, een beslagkom, een mixer, een cakevorm van ca. 25 cm lengte, een klein stukje bakpapier

En zo maak je het:
1. Breng het water samen met het stukje boter aan de kook, zodat de boter smelt. Laat dit iets afkoelen. Snij ondertussen de abrikozen in kleine stukjes.
2. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet de cakevorm in en leg een reep bakpapier op de bodem, (dit zorgt ervoor dat je de gebakken koek makkelijk uit de vorm krijgt)
3. Doe het iets afgekoelde vocht in de beslagkom en voeg de suiker en jam hierbij. Roer dit met de mixer goed door elkaar. Klop nu de eieren erdoor, en daarna de abrikozenstukjes.
4. Meng emmer en rogge met natriumbicarbonaat en gemberpoeder, en roer dit door het natte mengsel tot een smeuïg maar niet te dun beslag. (Als het je te dun lijkt voeg dan een extra lepel van een van de meelsoorten toe).
5. Bak de koek in de oven: De eerste 45 minuten op 60 graden, daarna nog 10-15 minuten op 180 graden.
Controleer of de koek gaar is met een satéprikker. Komt de prikker droog uit de koek dan is ie gaar.

Variatie met gember: Vervang de abrikozen door 100 gram fijngesneden kristalgember. Neem iets minder suiker: ca. 75 gram. En neem wat meer gemberpoeder: een theelepel met een kleine kop erop.


Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: fruit, gebak, koek, picknick, steenvruchten