Advocaat

Is het om te drinken of om te eten? Dat is de vraag bij advocaat.
In de winkel koop je flessen waar de advocaat tergend (of lekker?) langzaam uitloopt. Wanneer je het zelfmaakt zal het over het algemeen dunner uitvallen. Dus van oudsher is het logisch dat advocaat bij de dranken thuishoort, en dat de later door de industrie op de markt gebrachte advocaat mogelijk extra bindmiddelen kreeg toegevoegd.
Ik zie nog mijn tantes bij een verjaardag aan een advocaatje met slagroom. Het mag dan bekend staan als drankje, maar de tantes aten het met kleine lepeltjes, het dotje slagroom was voor het extra feestelijke.
Naast lepeldrankje heeft advocaat nog meer toepassingen want ook als vulling voor gebak is het prima geschikt en wat dacht je van een lekkere klodder over een ijscoupe? Om maar niet te spreken van vanillepudding met een paar lepels advocaat erdoor. Dus niet alleen lekker voor oudere dames; verwerkt in gebak en desserts vindt iedereen dit goedje beslist niet te versmaden.

Voor ca. 5 dl heb je nodig

ca. 2 dl. water (kraanwater of bronwater)
100 gram zelfgemaakte vanillesuiker
5 grote of 6 middelgrote eierdooiers
3 dl brandewijn

Verder heb je nodig

een klein pannetje, een grote kom die bovenop het pannetje past, een mixer met gardes, een lepel, een paar lege (gesteriliseerde) afsluitbare flesjes

En zo maak je het

1. Als je kraanwater gebruikt kook het dan in het pannetje en laat het daarna afkoelen. Gebruik je bronwater dan kan je dat zo gebruiken.
2. Klop suiker en eierdooiers in de grote kom tot een luchtige creme.
3. Voeg dan geleidelijk en aldoor kloppend de brandewijn en het water bij het dooiermengsel. Vul het pannetje met een laag water en verwarm dit. Zet de kom op het pannetje en laat het dooier-brandewijnmengsel al roerend binden. Gebruik hiervoor niet de mixer maar een lepel, je voelt dan beter wanneer de massa wat dikker wordt en gaat binden. Pas op voor schiften *), dus niet te lang doorgaan, en vooral niet laten koken. Zodra het gebonden is, kom van de pan afnemen en nu en dan roerend af laten koelen.
4. Als de advocaat is afgekoeld schenk je het in de flessen.

*) Mocht het resultaat toch onverhoopts geschift zijn, dan is het niet zo’n gek idee om er dit lekkere advocaatbrood mee te maken.


Moeilijkheidsgraad: bewerkelijk
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: alcohol, drank, eieren