Advocaatbrood

Advocaatbrood

Veel cake-achtige brodenuit de angelsaksische keukens vonden ook hun weg naar onze tafels. Hier past ook heel goed dit advocaatbrood bij.  Of je het als een zoet brood of als een cake moet beschouwen weet ik eigenlijk niet. Maar is dat eigenlijk wel belangrijk?
Het is snel gemaakt omdat het rijst door de baksoda, en met de subtiele smaken van vanille en nootmuskaat is het een ware lekkernij. Bij het uitlikken van de beslagkom weet je trouwens al dat je een lekker resultaat te wachten staat.
Je kunt dit advocaatbrood uitstekend presenteren bij een high-tea, maar het past ook goed bij een feestontbijt, bv. met kerst of pasen, of bij een teaparty. En een plakje bij de koffie is natuurlijk ook gewoon lekker.
Gebruik dunne (bij voorkeur zelfgemaakte) advocaat.

De ingrediënten die je nodig hebt zijn

2 eieren
1 kop dunne (zelfgemaakte) advocaat
1 kop zelfgemaakte vanillesuiker (ca. 175 gram)
1/2 kop boter (ca. 120 gram)
2 1/4 kop bloem (spelt of tarwe) (ca. 320 gram)
ruim 1 theelepel baksoda
snufje zout
1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat
boter om in te vetten

Verder gebruik je nog

een cakevorm, evt. een stukje bakpapier, een pannetje, een lepel, een grote (beslag)kom, een mixer (of garde)

En zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de bakvorm in met wat boter. Leg evt. een stukje bakpapier op de bodem om het brood straks makkelijker uit de vorm te krijgen.
2. Smelt de boter tot zacht in een pannetje, laat iets afkoelen en meng er dan de eieren, advocaat en suiker door.
3. In een grote kom bloem, baksoda, zout en nootmuskaat luchtig mengen.
4. Giet het advocaatmengsel bij de bloem, en meng snel tot een stevig beslag. Niet te lang mengen. Doe het beslag over in de vorm, strijk het glad en bak het 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer op gaarheid met een cocktailprikker, komt die er nagenoeg droog uit, dan is het klaar, anders nog 5 minuten extra bakken.
5. Uit de oven halen, en 10 minuten in de vorm laten afkoelen, daarna uit de vorm halen om verder af te koelen. Snij in plakken. Mocht je na het eten nog een paar plakjes overhouden, bewaar die dan luchtdicht verpakt op een koele plaats.


Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: alcohol, feestelijk, gebak, koek, pasen