Advocaatmuffins

Advocaatmuffins

Op mijn boekenplank vind je een boekje waar heel veel muffinrecepten in staan. Daar doorheen bladerend krijg je vanzelf zin om eens aan het bakken te gaan. Maar helaas kan ik de recepten niet zomaar overnemen, vanwege het gehanteerde ingrediëntenlijstje.
Een andere situatie: Soms heb ik zomaar trek in advocaat. Dus bij het boodschappen doen koop ik dan een fles. Maar bij thuiskomst verdwijnt ie in de voorraadkast. Later zie je hem weer staan, en dan besluit je om met die advocaat iets anders te doen. Bijvoorbeeld om het in gebak te verwerken. En ja hoor, het idee komt naar voren: Advocaatmuffins!

Beide concepten waren goed voor het uitwerken van een nieuw recept. Het boekje was voor mij de richtlijn voor de verhouding tussen de droge en natte ingrediënten. Maar bij ieder proefbaksel had ik teveel beslag voor mijn tray van 6 muffinvormpjes. Drie  kleine ovenvaste schaaltjes brachten dan uitkomst. Eigenlijk maakte het niet zoveel uit, want op gingen ze toch wel.

Dus voor 8 of 9 van deze advocaatmuffins heb je nodig

ca. 175 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
75 ml zonnebloemolie
60 gram kristalsuiker
2 theelepels gesuikerde citroenrasp
1 groot ei of 2 kleine eitjes
ca. 1 dl advocaat
1 zeer rijpe banaan
iets zonnebloemolie om in te vetten

Verder heb je nodig

een beslagkom, een mixer, een kommetje, een bord en een vork, muffinvormpjes, een lepel, een houten cocktailprikker

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 175-180 °C. Vet de vormpjes in met een drupje olie.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder. Prak de banaan fijn en smeuïg op het bord. Breek het ei in het kommetje en klop het los.
  3. Doe de olie, suiker en de gesuikerde citroenrasp in de beslagkom en klop alles even goed door met de mixer.
  4. Mix het ei erdoorheen, daarna advocaat en geprakte banaan erdoor roeren.
  5. Meng nu het meel er snel door, niet te lang roeren.
  6. Schep nu het beslag in de ingevette vormpjes. Schuif de tray en vormpjes in de oven en bak ze 18 minuten.
  7. Test op gaarheid met een cocktailprikker. Komt die er droog uit, dan zijn de muffins gaar.
  8. Laat ze ca. 10 minuten in de vorm afkoelen, haal ze er dan uit om verder af te laten koelen.

Moeilijkheidgraad: **
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: alcohol, gebak, klein gebak, zoet