Amandeltaartje

Amandeltaartje

Een amandeltaartje klinkt luxe en smaakt lekker. Dit is een recept voor zo’n taartje, eigenlijk een heel gewoon taartje, en toch absoluut niet alledaags. Lekker bij de koffie of als onderdeel van een high tea.

Voor een taartje van ca. 18 cm ∅ heb je nodig

Deeg:
1 recept taartdeeg volgens basisrecept 3 **)
Vulling:
50 gram boter
40 gram suiker
40 gram gemalen amandelen (of amandelmeel)
evt. 1 à 2 eetlepels bloem
1 ei, losgeklopt
1/2 theelepel baksoda
2 eetlepels jam (bv. abrikozen, pruimen of kersen)

Verder heb je nodig

een pannetje, een houten lepel, 1 ondiepe taartvorm *), twee velletjes bakpapier, een deegroller,

En zo maak je het

1. Smelt de boter met de suiker in het pannetje, warm het goed door en roer dan de gemalen amandelen erdoor. Kook dit mengsel al roerend een paar minuten. Laat het dan iets afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
3. Rol het deeg uit, en bekleed de met een velletje bakpapier belegde vorm ermee.
4. Roer het ei en de baksoda door het amandelmengsel, het moet de dikte hebben van een stevig beslag. Als je het mengsel erg dun vindt roer er dan de extra bloem door.
5. Bestrijk de bodem van de taart met de jam. Schep het amandelmengsel hieroverheen.
6. Bak de taart ca. 25 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is.

Variatietip: Gebruik iets minder jam en verkruimel daar wat amandelspijs (zonder ei) over voordat je het gekookte amandelmengsel erover schept.

*) Ik gebruik meestal de glazen deksels van mijn ovenschalen voor dit soort taartjes.
I.p.v. een grotere taart kan je ook kleintjes maken, deze zijn na ca. 15 minuten bakken klaar.

**) Varieer eens met de soort bloem, het hoeft niet altijd met tarwe of spelt gemaakt te worden. Ook met gerstemeel wordt dit taartje erg lekker.


Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: gebak, noten en pinda's, zoet