Surinaamse andijvie

“Vuurtje zullen we stoken, papje zullen we koken”, zijn regels uit een oud kinderversje wat mijn oma zong toen ik nog klein was. Heeft weinig van doen met dit recept, want pap zullen we niet maken vandaag. Het gaat om dat vuurtje dat we weer kunnen stoken. De schoorsteenveger is zojuist langs geweest, en ik kan weer zonder zorgen de houtkachel stoken. Ah, er gaat toch niks boven de heerlijke warmte van een houtvuur! Tijdens de voorbereidingen voor het echte veegwerk praat je wat met elkaar. Al snel bleek dat ook hij een fan was van “zelf koken”. En omdat ik me afvroeg wat ik vanavond zou gaan eten kreeg ik van hem een suggestie voor een heerlijke andijvieschotel: een gerecht dat kwaliteit heeft vanwege de eenvoud. Het recept werd gedeeld en ik heb toestemming om het ook hier te plaatsen.

Het zal vanavond toch wat anders worden wat het eten betreft, maar dit recept ga ik zeker maken binnenkort, het wachten is op het moment dat ik mijn winterandijvie kan oogsten.

Surinaamse andijvie

Je hebt nodig: (Voor 4 personen)
4 speklapjes (in kleinere stukjes gesneden)
versgemalen peper
1 eetlepel olie
1 zakje gedroogde bamigroenten/kruidenmix *)
8 grote tomaten
ca. 600 gram gesneden andijvie

En zo maak je het:
1. Bestrooi de speklapjes met een beetje versgemalen peper.
2. Verwarm de olie in een ruime pan en bak hierin de speklapjes uit.
3. Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de speklapjes, laat de tomaten goed meewarmen en voeg dan de gedroogde bamigroenten/kruidenmix toe.
4. Daarna de andijvie hand voor hand toevoegen en steeds even vermengen met het tomaten/vleesmengsel. Even mee laten warmen.

Serveer dit gerecht met gekookte rijst.

*) Dit kan je vervangen door een paar lepel zelfgemaakt groentebouillonpoeder

 

Dit recept zit in:

Type: bijgerecht, bladgroenten, groente