Basisdeeg - gistdeeg
Hier vind je de diverse basisrecepten voor brood- of gistdeeg. Voorlopig alleen het recept voor getoerd gistdeeg, maar andere recepten zullen volgen.
Getoerd gistdeeg (1)
Dit deeg is geschikt voor snacks zoals hartige hapjes, of broodkrakelingen.
Je hebt nodig
350 gram speltvolkorenmeel
2 theelepels instant gist
1,5 theelepel zout
100-130 ml koud water
80 gram koude boter
Verder heb je nodig
een grote kom, een deegroller, een velletje bakpapier is handig om het deeg op uit te rollen.
En zo maak je het
1. Roer meel, zout en gist door elkaar. Schenk bijna al het water erbij, meng alles goed door elkaar en kneed hiervan een soepel maar stevig deeg. Laat het afgedekt in de kom 5 tot 10 minuten rusten.
2. Snijd de boter in kleine plakjes van ruim 1 mm dik.
3. Rol na de rusttijd het deeg uit tot een rechthoekige lap, 3 maal zo lang als breed. Beleg 2/3 deel hiervan met plakjes boter. Sla het onbedekte deel dicht over de helft van het belegde deel, en sla dit deel dicht over het resterende belegde deel. Rol het deeg voorzichtig uit, en vouw weer in drieën. Laat dit ca. 15 minuten rusten in de koelkast. Herhaal dit uitrollen, dichtvouwen en rusten twee maal. Daarna is het deeg klaar voor gebruik.