Basisdeeg taartbodem

Hieronder vind je drie basisrecepten voor taartdeeg, waarvan één suikervrij.

Basisdeeg 1
Een deeg dat geschikt is om “blind te bakken” en daarna vullen met bv. een vruchtencompote. Heel leuk ook is om dit met kleinere vormpjes te doen om 1-persoonstaartjes te maken.

Voor ca. 450 gram deeg heb je nodig:
225 g bloem
snufje zout
150 g niet te koude boter
50 g suiker
1 eidooier
evt. een scheutje citroensap
2-3 el koud water

Verder heb je nodig:
een ondiepe bakvorm of ovenschaal, eventueel kan ook een ovenvast diep bord dienst doen
een steunvulling *) (oude peulvruchten of rijst kan je hier prima voor gebruiken)
een keukenmachine is handig maar niet noodzakelijk

En zo maak je het:
1.  Verwarm de oven voor op 190 gr. C.
2. Zeef bloem met zout in een kom. Wrijf de boter er licht doorheen, het mengsel moet kruimelig worden. (Deze handelingen kunnen ook in de keukenmachine worden gedaan).
3. Voeg suiker toe. Meng de eidooier samen met het citroensap en 2 el water. Roer dit door het deegmensel met een rond mes. Kneed het daarna lichtjes met je handen tot een stevig deeg, voeg indien nodig nog 1 el water toe.
4. Bestuif je werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 7 mm, en ca. 5 cm groter dan je bakvorm. Bekleed de vorm met het deeg, snijd hetgeen wat teveel overhangt weg. **) Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bekleed dit deeg met een vel bakpapier en leg daarin een steunvulling.
5. Zet het in de oven en bak het 10 minuten. Haal daarna de steunvulling eruit en bak nog eens 10-15 minuten.

*) De steunvulling kan je bewaren om later nog eens voor dit doel te gebruiken.
**) Hou je deeg over, dan kan je dat invriezen voor later gebruik.

Basisdeeg 2
Ideaal voor “de ouderwetse” appeltaart, die met een ruitjespatroon van deegrepen over de bovenkant.

Je hebt nodig: *)
– 300 gram bloem plus 1-2 eetlepels extra voor het uitrollen (van tarwe of spelt, heel lekker is ook een combinatie van bv. 200 gram spelt en 100 gram rogge)
– 100 à 125 gram boter
– zoetmiddel (ca. 125 gram  suiker OF ca. 75 gram honing OF ca. 125 gram appelstroop)
evt. een paar lepels water

Verder heb je nodig:
Een deeg- of beslagkom, een keukenmachine of foodprocessor hierbij is handig maar niet noodzakelijk

Zo maak je het:
1. Meng bloem en boter. Snij of wrijf de boter in kleine korrels totdat het meelmengsel op fijn broodkruim lijkt. Dit gaat supersnel met een foodprocessor.
2. Voeg het zoetmiddel toe, en kneed met een koele hand er een soepel deeg van. Blijft het deeg te droog/te stug voeg dan een eetlepel (of twee) water toe. Vorm het deeg tot een bal.
3. Laat het deeg een paar minuten rusten voor je het uitrolt.

*) Deze hoeveelheid is voldoende voor een bodem, randen en deegraster voor een vorm van ca. 24 cm dia.

Basisdeeg 3
Een simpel suikervrij piedeeg wat gebruikt kan worden voor zowel hartige als zoete taarten. Bij zoet gebruik je een zoete vulling. Dit deeg is ook geschikt om blind te bakken.

Je hebt nodig: *)
180 gram bloem (spelt of tarwe)
90 gram koude boter
2 gram zout
ca. 75 ml koud water
wat extra bloem om te bestuiven

Verder heb je nodig:
Een deegkom, evt. een velletje bakpapier, een deegroller, een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het:
1. Meng bloem en zout, en snij de boter er doorheen tot het mengsel grofkorrelig is. (Dit gaat makkelijk en snel in de foodprocessor, heb je het niet, dan doe je het met twee messen in de deegkom).
Voeg dan bijna al het water toe en kneed er snel een deeg van. Zo nodig voeg je wat extra water toe, het deeg moet soepel zijn. Laat het deeg 15-30 minuten rusten.
2. Leg het velletje bakpapier op je werkvlak en bestrooi het met wat bloem. Bestuif ook de deegroller met wat bloem. Leg het deeg even om en om op het bakpapier zodat beide kanten met bloem zijn bedekt, zorg ook dat er voldoende bloem onder het deeg blijft. Rol het uit zonder erop te duwen tot een lap van ca. 2 mm dikte.
3. Bekleed de vorm met deeg. Je hebt ongeveer 2/3 ervan nodig. Van de rest kan je repen snijden om over de vulling te leggen.
4. Bakken:
Blind bakken: Prik met een vork regelmatig wat gaatjes in het deeg. Leg een velletje bakpapier erover en vul dit met een steunvulsel (bakerwten, (oude) peulvruchten). 20-25 minuten bakken op 200 graden C. Bakpapier met steunvulsel verwijderen, deegbakje af laten koelen.
Met vulling: Eerste 20 minuten 200 graden C. Daarna temperatuur verlagen naar 180 graden en nog 20 à 25 minuten het deeg mooi goudbruin is.

*) Deze hoeveelheid is voldoende voor een een ondiepe ovenvaste schaal van ca. 18 cm ∅.

Dit recept zit in:

Type: voorbereiding