Bierkoek
Een makkelijk te maken koek-achtig brood, geschikt voor high-tea parties en picknicks. Maar ook gewoon als tussendoortje.
Je hebt nodig:
2 dl donker bier (bv. abdijbier)
125 gram rozijnen
75 gram boter, plus een beetje om in te vetten
2 eetlepels gerstemoutstroop
100 gram (palm)suiker
2 eieren
330 gram speltbloem
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
flinke snuf vers geraspte nootmuskaat
Verder heb je nodig:
een kom, een pannetje, een beslagkom, een (thee)zeefje, een mixer, een rasp, een cakevorm, een klein stukje bakpapier
En zo maak je het:
1. Was de rozijnen en wel ze een paar uur in het bier in de kom.
2. Smelt op een laag vuurtje de boter in het pannetje, voeg de gerstemoutstroop en de suiker toe en meng door elkaar. Zet het vuur uit, en laat het mengsel iets afkoelen.
3. Meng bloem, natriumbicarbonaat en nootmuskaat in de beslagkom.
4. Vet de cakevorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem (dit zorgt ervoor dat je de koek strak makkelijk uit de vorm kan halen). Verwarm de oven voor op 180 graden C.
5. Roer met de mixer de eieren door het boter-suikermengsel. Giet de rozijnen met het bier door de zeef, vang het bier op, en roer dat door het botermengsel. Meng de rozijnen door de bloem.
6. Giet het boter-biermengsel bij de bloem en roer met de mixer alles snel door elkaar tot een dik beslag. Doe dat over in de cakevorm en schuif die in het midden van de voorverwarmde oven. Bak ca. 60 minuten op 180 graden, tot een prikker er droog uitkomt.
7. Laat 5 tot 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster om koud te laten worden.
8. Serveer in plakjes gesneden, eventueel besmeerd met een likje boter.
Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€