Biscotti

Biscotti zijn brosse koekjes van Italiaanse origine. Snel gemaakt en lang houdbaar. Lekker bij de koffie of thee, en daarnaast kan je ook bij feestelijke gelegenheden met deze koekjes voor de dag komen. Bovendien kan je bij het maken er flink je fantasie op loslaten wat vulling en smaakjes betreft. Onder het recept heb ik daarvoor wat variaties gegeven, echter niets belet je om je eigen fantasie te volgen.

Basisrecept biscotti

Voor ca. 30 koekjes heb je nodig:
60 ml zonnebloem- of olijfolie
150 gram suiker
2 theelepels vanille essence
2 eieren
220-240 gram bloem (spelt of tarwe)
snufje zout
½ theelepel bakpoeder

Verder heb je nodig:
een velletje bakpapier, een grote kom, een mixer, een snijplank en mes

En zo maak je ze:
1. Verwarm de oven voor op 150-160 graden C. Leg het velletje bakpapier op de bakplaat.
2. Mix in een grote kom de suiker met de olie goed door elkaar. Meng de vanille essence erdoor. Klop dan de eieren erdoor.
3. Meng bloem, zout en bakpoeder door elkaar en roer dat door het eimengsel.
4. Verdeel het deeg in 2 stukken. Vorm hiervan 2 rollen en leg ze ruim uit elkaar op de bakplaat. Druk ze iets plat. Omdat het deeg nogal plakkerig is, gaat het vormen het makkelijkste met vochtige handen.
5. Bak de koeken 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, en haal ze er dan uit. Laat een kwartiertje afkoelen en snijd de koeken dan in repen van 1 tot 1,5 cm breedte. Leg deze met de snijkant op de bakplaat en bak opnieuw, ongeveer 8 minuten. Keer de repen daarna zodat de andere snijkant boven ligt en bak nogmaals 8 minuten. Laat ze dan afkoelen.
6. Eenmaal afgekoeld zijn de biscottis enkele weken houdbaar in een goed afgesloten trommel.

Variaties:
– vervang de vanille essence door 1 theelepel gemalen anijszaad en 1 eetlepel heel anijszaad
– neem zelfgemaakte lavendelsuiker in plaats van gewone suiker en kneed 1 eetlepel gedroogde lavendelbloempjes door het deeg
– vervang 50 gram van de bloem door 50 gram gemalen amandelen en roer er 50 gram gehakte amandelen door
– kneed op het laatst 60 gram gedroogde cranberries en 175 gram (ongezouten) pistachenootjes door het deeg.


Moeilijkheidsgraad: vraagt iets aandacht
Prijsniveau: voordelig

Dit recept zit in:

Type: basis, feestelijk, klein gebak, koek, zoet