Borstplaat

Borstplaat

Borstplaat is heerlijk snoepgoed wat bij het sinterklaasfeest niet mag ontbreken. Gemaakt van suiker, een vloeistof, wat vet en evt. een smaak. De vloeistof kan water zijn maar lekkerder is het van melk of room.

Voor 3  schijven van 8 cm diameter heb je nodig

350 gram ruwe rietsuiker
7 eetlepels volle melk *)
1 afgestreken eetlepel oploskoffie
klont boter (ca. 25 gram)
extra boter om in te vetten

Verder heb je nodig

Een pannetje met dikke bodem. Een grotere pan waar het andere pannetje inpast. Een kopje. Borstplaatvormen of ondiepe schaaltjes. Een lepel en een garde.

Voorbereiding is hier belangrijk

Vet de vormen of schaaltjes met de extra boter in en zet ze binnen bereik klaar. Leg de garde klaar. Vul de grotere pan voor de helft met koud water. Vul ook het kopje met koud water. Leg een garde klaar en hou je lepel bij de hand.

En het bereiden doe je zo

1. Doe alle overige ingredienten in een pan met dikke bodem, en verwarm dit zachtjes, al roerende tot de suiker is opgelost. Breng het aan de kook en laat het op een kleine vlam 10 minuten koken. Steeds goed blijven roeren.
2. Test na ruim 9 minuten je mengsel door een druppel ervan in het kopje met koud water te laten vallen en na een paar seconden het balletje eruit te halen. Is het een stevig maar toch kneedbaar balletje, dan heeft de borstplaat lang genoeg gekookt. Zet onmiddelijk de borstplaat-pan in de pan met koud water om het kookproces te stoppen. Klop de borstplaat met de garde tot de lucht eruit is, en schenk het dan meteen in de vormen.
3. Laat het afkoelen en wip de borstsplaat eruit.

*) Ik gebruikte hiervoor de romige toplaag van rauwe melk.

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, glutenvrij, sinterklaas, snoep, traditie, zoet