boterkoek

Boterkoek

Boterkoek, zo lekker! Samen met appeltaart toch wel de toppers onder het Nederlandse hap-weg-gebak. Is die boterkoek eigenlijk wel Nederlands? Ja toch, maar dan wel met Joodse oorsprong.
Het hieronder gegeven recept voor deze lekkernij is oermakkelijk. En ook nog eens snel gemaakt. Ik denk zelfs dat het laten afkoelen van de boterkoek langer duurt dan het maken, en ook een tikkie moeilijker is. Maar geloof me, wel de moeite waard, want afgekoeld smaakt ie veel en veel lekkerder dan zo’n warme, nog uit elkaar vallende koek.

Voor een boterkoek met een middellijn van ca. 18 cm heb je nodig

200 gram bloem (van spelt of tarwe)
160 gram boter, plus evt. een klontje om in te vetten
120 gram fijne kristalsuiker
1 lepel losgeklopt ei met wat water

Verder heb je nodig

Een beslagkom, een boterkoekvorm (of een glazen deksel van een ovenschaal (met een diameter van ca. 18 cm), stukje bakpapier, een vork.
Een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 220 graden C.
2. Meng bloem met suiker en snijd de boter erdoor  tot het mengsel fijn kruimelig is. Kneed hiervan snel een samenhangend deeg.
3. Gebruik je het deksel van een ovenschaal (zoals ik altijd doe) leg daar dan een velletje bakpapier op. Gebruik je een boterkoekvorm vet die dan in.
4. Druk het deeg zo egaal mogelijk in de vorm. Maak met een vork een open rasterpatroon op de koek en bestrijk dit met een mengsel van losgeklopt ei en wat water.
5. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak 20-25 minuten tot de koek gaar en mooi goudbruin is.
6. Laat de koek in de vorm afkoelen. Daarna in punten snijden en serveren.

 

Dit recept zit in:

Type: gebak, joodse keuken, oven, zuivel