Chai

Chai, het woord voor thee in heel veel talen: Indiaas, Turks, Armeens, Iraans, Russisch, Albanees, Portugees, Arabisch, om er enkele te noemen.
Wanneer we in het Nederlands spreken van chai, dan bedoelen we daarmee eigenlijk “masala chai”, een uit India afkomstige gemengde specerijenthee. Doorgaans is deze masala chai een mengsel van zwarte thee en aromatische Indiase specerijen die worden getrokken in een mengsel van heet water en melk, en die sterk gezoet wordt geserveerd.
Traditioneel bestaan de specerijen uit een mix van kaneel, kruidnagels en kardemompeultjes, eventueel nog uitgebreid met gember en zwarte peper. Chaimengsels vind je tegenwoordig ook bij het verpakte theezakjes-assortiment in de supermarkt, maar het is net zo makkelijk om zelf met de specerijen aan de gang te gaan om je eigen chai te maken, al of niet met melk en suiker. Op die manier geef je je eigen toets aan deze verwarmende, opwekkende drank.

Voor ca. 1 liter heb je nodig:
– 1 liter water
– 1 zakje van 4 gram gewone zwarte thee (bv. ceylon- of engelse melange)
Рflinke snuf gemalen gember (djahé)
– 1 kaneelstokje
– 6 kruidnagels
– 4 tot 6 kardemompeultjes,
– evt. melk
– evt. suiker

Verder heb je nodig:
– een pan
– een mesje
– een zeefje
– een theepot
– kleine kommetjes of theeglaasjes

En zo maak je het:
1. Verwarm het water in de pan. Als het water kookt zet je de warmtebron op de laagste stand, om het water tegen de kook aan te houden.
2. Snij terwijl het water aan de kook komt de kardemompeultjes in met het mesje.
3. Voeg de specerijen toe aan het hete water. Hang na een minuut het theezakje erbij en laat alles nog 4 minuten trekken.
4. Haal nu de pan van de warmtebron af, giet de chai door het zeefje in een theepot, en serveer in kleine kommetjes, al of niet met suiker en/of melk.

Variaties:
a) Je kunt de melk samen met het water verwarmen, neem ongeveer 2,5 dl. Verder zoals het recept. Bij het serveren dan geen melk meer toevoegen, die zit er immers al door.
b) Vervang de zwarte thee door rooibosthee.
c) Eventueel kan je bij het specerijenmengsel een anijsster en wat zwarte peperkorrels toevoegen.


Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: drank, specerijen