Champignonsoep
Een van mijn familielieden is gek op champignonsoep, en als ik mooie champignons zie liggen op de markt maak ik een flinke pan met deze soep.
Voor ruim 2 liter heb je nodig
500 à 600 gram champignons
1 ui
flinke klont boter (ca. 30 gram)
bouillonpoeder (of evt. tabletten)
evt. zout
water
2 dl room
60 à 80 gram bloem (spelt of tarwe)
vers korianderblad
Verder heb je nodig
een snijplank, een grote pan, een kleine kom
En zo maak je het
1. Was de champignons en snij ze in plakjes. Pel de ui en snij hem fijn.
2. Smelt de boter in de grote pan en fruit daarin de ui goudgeel. Voeg dan de champignons toe en laat op hoog vuur onder regelmatig omscheppen slinken. Voeg ca. 2 liter water en bouillonpoeder toe, breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de champignons zachtjes een half uurtje pruttelen.
3. Proef de soep en voeg zo nodig nog wat bouillonpoeder of zout toe, of een scheutje water.
4. Maak van de bloem met wat water in een kom een glad papje. Giet er wat van de hete soep bij, roer goed. Zet dan het vuur hoog, voeg het bloempapje al roerend aan de soep toe, blijf roeren tot de soep licht gebonden is. Kook een paar minuten door.
5. Meng de room door de soep, zet daarna het vuur laag want de soep mag nu niet meer volop koken.
6. Voeg royaal fijngeknipt korianderblad toe, warm dit even mee, en serveer de soep.