Chocoladebrownies

Chocoladebrownies

De pakken met brownie mix in de supermarkt kan je vanaf nu voorbij lopen, want met dit recept voor deze kleverig zoete lekkernij kan “zelf maken” gewoon niet mislukken!
Dit lekkers doet het goed op verjaardagen, bij een feestelijke high tea, maar ook als onderdeel van een grand dessert scoort het hoge ogen.

Voor 12 tot 16 stuks heb je nodig:
75 g boter
50-60 g chocolade
2 losgeklopte eieren
25 gram vanillesuiker *) + 150 gram basterdsuiker  (in totaal moet je 175 g suiker hebben)
50 g gehakte walnoten **)
75 g bloem
1 theelepel bakpoeder
boter om in te vetten
1-2 eetl basterdsuiker om te bestrooien

Voorbereiding:
1. Vet de vorm lichtjes in en bekleed die met bakpapier.
2. Smelt de chocolade samen met de boter in een schaal die boven een pan met zachtjes kokend water is geplaatst. Laat het afkoelen maar nog wel vloeibaar blijven.

Bereiding:
3. Verwarm de oven voor op 180 gr. C (gas stand 4)
4. Voeg de eieren, suikers en walnoten toe aan het chocolade-botermengsel en meng alles goed door elkaar. Zeef de bloem met de dubbelkoolzure soda, en spatel dit door het beslag.
5. Schenk het in de vorm. Bak het 40-45 minuten in het midden van de oven tot het stevig is. Laat het in de vorm afkoelen. Wanneer het enigszins is afgekoeld, maar nog wel warm, bestrooi je het met basterdsuiker.
6. Snijd het in 12 of 16 stukken wanneer het helemaal is afgekoeld.

*) Vanillesuiker kan je heel eenvoudig zelf maken, en van veel betere kwaliteit dan de zakjes die je in de winkel koopt Рdie zijn vaak met kunstmatige vanille gemaakt. Zelf maken doe je zo: Doe ca. 300-500 gram suiker in een ruime afsluitbare pot, en doe daar 1 à 2 vanillestokjes in, al of niet opengesneden. Na een week of wat is de smaak goed in de suiker opgenomen en heb je vanillesuiker. Stokjes er gewoon in laten zitten. Na gebruik af en toe aanvullen met suiker, na 3 à 4 keer aanvullen voeg je ook (een stukje van) een nieuw vanillestokje. Je kan evt. ook de vanillestokjes nemen die je in melk hebt getrokken bij het maken van pudding of vla. Spoel dat dan wel goed af en droog het voor je het bij de suiker in de pot doet.

**) Probeer als variatie i.p.v. walnoten eens gedroogde cranberries.