Clafoutis

Een clafoutis is een nagerecht op basis van eieren en fruit.
De klassieke franse versie wordt gemaakt met kersen. Natuurlijk kan dit gerecht ook gemaakt worden met ander fruit, bv. pruimen of bramen, officieel heet het dan geen clafoutis maar flaugnarde. Vanwege het contrast met het lichtgekleurde beslag van eieren, melk en wat bloem wordt dit dessert het mooist als je een rode of paarse vruchtensoort gebruikt. Het oog wil tenslotte ook wat, nietwaar?

En dan nu het recept.
Voor 6 porties heb je nodig:
80 gram speltbloem
50 gram (vloeibare) honing
2 grote eieren
ca. 2 dl melk
snufje zout
1 theelepel vanille-essence
boter om in te vetten
vruchten, bv. kersen, bramen, frambozen, in stukjes gesneden pruimen e.d. (afzonderlijk of gemengd) – voldoende om de bodem van de schaal royaal mee te bedekken.

Verder heb je nodig:
een beslagkom, een wijde ovenvaste schaal

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Meng bloem, eieren, honing, zout, vanille-essence en het grootste deel van de melk in een kom, en roer hier een beslag van. Voeg zo nodig extra melk toe, het beslag moet vrij dun zijn.
3. Vet de ovenvaste schaal in met boter. Verdeel het fruit in de schaal en schenk het beslag erover.
4. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak ca. 30 minuten tot het goudgeel en niet meer vloeibaar is.
5. Lauwwarm serveren.

Variatie:
Je kan een deel van de vruchten ook vervangen door een vruchtenpuree of -saus *). Bak daarvoor de clafoutis eerst 10 minuten zonder fruit, roer dan 2 lepels vruchtenpuree voorzichtig door het beslag (marmeren) en voeg daarna het fruit toe zodat het half in het beslag zinkt. Zet de schaal terug in de oven en bak vervolgens nog ca. 20 minuten.

*) Bv. pruimensaus

Dit recept zit in:

Type: franse keuken, fruit, nagerecht, oven