Cocktails

Een cocktail is een chique drankje gemengd met verschillende al of niet alcoholische dranken, limonades en vruchtensappen. Vaak worden de drankjes spectaculair gemengd in een speciale cocktailshaker, maar voor de meeste hieronder genoemde drankjes hoeft dit niet.
De presentatie is belangrijk, laat je fantasie los met stukjes fruit, gesuikerde glasranden, ijsparapluutjes e.d.
Bij de hieronder gegeven recepten zijn de hoeveelheden per glas opgegeven, tenzij anders vermeld.

Paradise
Deze cocktail was de eerste die ik ooit leerde maken.

Je hebt hiervoor nodig:
1 deel gin
1 deel apricot brandy
1 deel versgeperst sinaasappelsap
1 kers op zware siroop met een theelepel van de siroop

Verder heb je nodig:
een mengbeker, een smal glas met een inhoud van ca. 1 dl

En zo maak je het:
1. Meng gin, apricot brandy en sinaasappelsap door elkaar en schenk in een glas.
2. Laat de kers in het glas vallen en schenk voorzichtig een theelepel van de siroop bij het drankje. Door het soortelijk gewicht zakt de donkerkleurige siroop naar beneden wat een mooi contrast geeft in het lichtgekleurde drankje.

Rum & Pep
Deze leerde ik in Yorkshire van de bartender in het hotel waar wij logeerden.

Je hebt nodig:
1 borrelglas bruine rum
pepermuntsiroop naar smaak

Verder heb je nodig:
een glas met een inhoud van ca. 1 dl.

En zo maak je het:
1. Schenk de rum in het glas.
2. Voeg naar smaak pepermuntsiroop toe.

Dit drankje is een variatie op het in Engeland meer gangbare Rum & Black, waarbij zwartebessensiroop wordt gebruikt.

Blue Lagoon
Nog een cocktail die ik uit het Engelse heb meegenomen. Ik viel echt voor de prachtig blauwe kleur en het buigrietje in het bolle glas.

Je hebt nodig:
1 deel dry gin
1 deel cointreau
1 deel blue curaςao
scheutje vers citroensap
gebroken ijs

Verder heb je nodig:
een flink bolvormig wijnglas, een mengbeker, een drinkrietje

En zo maak je het:
1. Meng de dranken en het citroensap in de mengbeker.
2. Vul het glas voor 1/3 met gebroken ijs.
3. Schenk het drankje uit over het ijs.
4. Serveer met een buigrietje.

Mimosa
Doet het altijd goed als binnenkomer op huiselijke feestjes.

Je hebt nodig:
1 deel witte mouserende wijn
2  delen jus d’orange
optioneel 2 theelepels triple sec

Verder heb je nodig:
een glas met een inhoud van ca. 2 dl.

En zo maak je het:
1. Schenk de champagne in het glas. Voeg evt. de triple sec erbij en meng.
2. Schenk de jus d’orange erbij en serveer meteen.

Kir
Een feestelijk drankje voor een feestelijke gelegenheid.

Je hebt nodig:
1 deel creme de cassis (zwartebessenlikeur)
2 tot 3 delen witte bourgogne
evt. een takje rode aalbessen

Verder heb je nodig:
een groot wijnglas, een lepel of roerstokje

En zo maak je het:
1. Schenk de likeur in het glas.
2. Schenk de witte wijn erbij en roer even kort door.
3. Serveer evt. met een takje bessen over de rand van het glas.

Extra sprankelend is de Kir royal waarbij de witte bourgogne wordt vervangen door champagne.

Cuba Libre
Cola is op zijn tijd best lekker, zeker als er rum doorheen gemengd wordt.

Je hebt nodig:
35 cc witte rum
cola
een partje limoen
ijsklontjes

Verder heb je nodig:
een longdrinkglas

En zo maak je het:
1. Knijp het sap van de limoen uit in het glas.
2. Vul het glas voor de helft tot driekwart met ijsklontjes.
3. Schenk de rum in het glas, en vul verder aan met cola.

Een simpelere versie van deze cocktail/longdrink is de Baco, met bacardi en cola, en slechts een paar klontjes ijs.

Sangria
Een lekker drankje voor lange, zwoele zomeravonden.

Voor ruim 1 liter heb je nodig:
1 sinaasappel
1 citroen
100 gram fijne kristalsuiker
2 tot 3 borrelglaasjes rum (wit of bruin) (70 à 100 ml).
2 dl jus d’orange
1 fles rode landwijn
Evt. gekoeld (koolzuurhoudend) mineraal- of bronwater voor het serveren

Verder heb je nodig:
een snijplank, een scherp mes, een kan met een inhoud van 1,5 liter, een lange lepel

En zo maak je het:
1. Was de citrusvruchten door ze in een bakje met warm water te leggen waaraan een beetje mild afwasmiddel is toegevoegd. Laat een kwartiertje in dit water liggen en spoel daarna goed af met koud water.
2. Snij de vruchten in mooie plakken en leg die in de kan.
3. Strooi de suiker erover heen. Laat even staan.
4. Schenk nu achtereenvolgens, rum en  jus d’orange over de vruchten, en vul verder aan met de rode wijn.
5. Roer alles goed door zodat de suiker oplost en zet de kan afgedekt minstens een uur in de koelkast.
6. Schenk zonder vruchten in (punch)-glazen, serveer puur of met een flinke scheut (koolzuurhoudend) mineraal- of bronwater.

Tequila sunrise
Een lekker drankje waarin je je niet moet vergissen.

Je hebt nodig:
35 cc tequila
jus d’orange
3 à 4 ijsklontjes
scheutje grenadine

Verder heb je nodig:
een longdrinkglas, een lange smalle lepel

En zo maak je het:
1. Doe de ijsklontjes in het glas.
2. Schenk de tequila erbij en vul aan met jus d’orange.
3. Roer goed door elkaar met de lepel.
4. Schenk voorzichtig een scheutje grenadine in het glas. Dit zakt naar beneden en geeft de indruk van een vlammende zonsopgang.

Sex on the beach
Deze leerde ik tijdens een workshop cocktails maken. Voor deze cocktail is een shaker handig. Heb je dat niet, dan kan je de cocktail (wat minder spectaculair) schudden met een plastic bekertje omgekeerd over je glas. Wel goed vasthouden.

Je hebt nodig:
5 à 6 ijsklontjes
40 cc wodka
20 cc perziklikeur
scheutje ananassap
1 dl jus d’orange
scheutje grenadine
partje sinaasappel

Verder heb je nodig:
een cocktailshaker, een longdrinkglas, een rietje

En zo maak je het:
1. Doe achtereenvolgens ijsklontjes, wodka, perziklikeur, ananassap, jus d’orange en grenadine in het glas.
2. Zet zeefje en deksel op de shaker en schud een paar maal krachtig.
3. Schenk door het zeefje in het glas.
4. Garneer met een partje sinaasappel op de rand van het glas en serveer met een drinkrietje.

 

Dit recept zit in:

Type: alcohol, drank, feestelijk