Coco-choco balletjes

Kokos en chocola is een goed combinatie, denk maar aan de als tropische verrassing bekendstaande repen, die echter mierzoet zijn. Veel suiker dus, het staat zelfs als eerste vermeld op het ingrediëntenlijstje, (het meeste in zo’n reep is dus suiker), en dan zit er ook nog glucosestroop in. Plus nog wat additieven, waaronder soja lecithine. Als ik dat lees dan hoef ik het niet zo nodig meer. Maar de combi kokos-chocola is toch de moeite waard en daarom ben ik aan de slag gegaan om iets dergelijks zelf te maken, met als resultaat deze coco-choco balletjes. Heel simpel, en erg lekker.

Voor ca. 16 balletjes heb je nodig:
ca. 120 gram kokosrasp
60-70 gram zelfgemaakte vanillesuiker
1/3 blikje (ca. 7 eetlepels / 130 gram) zoete gecondenseerde melk
1 theelepel vanille-essence *)

Verder heb je nodig:
een kom, een lepel, een stukje bakpaper, een plat bord, een pannetje, een kom die hier boven op past, een velletje bakpapier, een platte schaal of bord o.i.d., een stevige satéprikker

En zo maak je ze:
1. Meng kokos en suiker in de kom. Voeg de vanille-essence en lepelsgewijs zoveel zoete gecondenseerde melk toe dat het een stevige, smeuiïge massa is.
2. Kneed het met je handen en vorm er een kluit van. Rol hier ca. 16 balletjes van met een diameter van 2,5-3 cm. Leg ze op de schaal of het bord. Zet dit een minuut of 10 in de vriezer. Evt. zou je ze ook in de koelkast kunnen zetten, maar daar moet je ze dan wel veel langer in laten staan.
3. Smelt de chocolade in de kom die je boven op een pannetje met zacht kokend water zet. De kom mag het water niet raken. Leg een velletje bakpapier op de schaal of het bord.
4. Prik een kokosballetje aan de satéprikker en doop het half of heel in de gesmolten chocolade. Leg op het bakpapier.  Verwerk op die manier alle balletjes. Laat de chocola opstijven. Bewaar de coco-choco balletjes in een afgesloten trommeltje.

*) Zoet is een kwestie van smaak, je kunt bij dit recept minderen met suiker en evt. ook een lepel gecondenseerde zoete melk minder gebruiken, maar voeg dan iets extra vanille-essence toe.

Dit recept zit in:

Type: chocola, noten en pinda's, snoep, zoet