Coco-chocoballetjes

Coco-chocoballetjes

Kokos en chocola is een goed combinatie. Denk alleen maar aan de als tropische verrassing bekendstaande repen. Helaas zijn die  mierzoet. Suiker staat zelfs als eerste vermeld op hun ingrediëntenlijstje. Conclusie: het meeste in zo’n reep is dus pure suiker. En dan zit er ook nog glucosestroop in. En nog wat additieven, waaronder soja lecithine. Als ik dat lees dan hoef ik het niet zo nodig meer. Maar omdat de combi kokos-chocola toch de moeite waard is ben ik aan de slag gegaan om iets dergelijks zelf te maken. Met als resultaat deze coco-chocoballetjes. Heel simpel, en heel lekker.

Voor ca. 16 coco-chocoballetjes heb je nodig

ca. 120 gram kokosrasp
60-70 gram zelfgemaakte vanillesuiker
1/3 blikje (ca. 7 eetlepels / 130 gram) zoete gecondenseerde melk
1 theelepel vanille-essence *)

Verder heb je nodig

een kom, een lepel, een stukje bakpaper, een plat bord, een pannetje, een kom die hier boven op past, een velletje bakpapier, een platte schaal of bord o.i.d., een stevige satéprikker

En zo maak je ze

1. Meng kokos en suiker in de kom. Voeg al roerend de vanille-essence en lepelsgewijs zoete gecondenseerde melk toe. Zoveel totdat je een stevige, smeuiïge massa hebt.
2. Kneed het dan met je handen en vorm er een kluit van. Rol daarvan ca. 16 balletjes met een diameter van 2,5-3 cm. Leg ze op de schaal of het bord. Zet dit een minuut of 10 in de vriezer. Evt. zou je ze ook in de koelkast kunnen zetten, maar daar moet je ze dan wel veel langer in laten staan.
3. Smelt de chocolade in de kom die je boven op een pannetje met zacht kokend water zet. De kom mag het water niet raken. Leg een velletje bakpapier op de schaal of het bord.
4. Prik een kokosballetje aan de satéprikker en doop het half of heel in de gesmolten chocolade. Leg op het bakpapier.  Verwerk op die manier alle balletjes. Laat de chocola opstijven. Bewaar de coco-choco balletjes in een afgesloten trommeltje.

*) Zoet is een kwestie van smaak, je kunt bij dit recept minderen met suiker en evt. ook een lepel gecondenseerde zoete melk minder gebruiken, maar voeg dan een beetje meer vanille-essence toe.

Dit recept zit in:

Type: chocola, noten en pinda's, snoep, zoet