Cranberrie-sinaasappelcompote
Deze cranberrie-sinaasappelcompote kan zowel als saus of als compote geserveerd worden, afhankelijk van hoe dik je dit gerecht maakt. Erg lekker bij een stukje koud vlees, als bv. rollade of frikandeau, maar ook bij een “gewone” warme karbonade doet ie het goed.
Oja, niet schrikken als de cranberries aan de kook komen, ze maken dan een ploppend geluid (en het kind in mij vind dit zo leuk!).
Voor ongeveer een halve liter compote heb je nodig:
350 gram cranberries
1 sinaasappel
suiker naar smaak
water
En zo maak je het:
1. Spoel de cranberries af en doe ze in een pan. Pers de sinaasappel uit, meet het sap af en voeg het met eenzelfde hoeveelheid water toe aan de cranberries.
2. Breng aan de kook. Vuur laag en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen.
3. Voeg dan de suiker toe *), roer tot het is opgelost en laat dan nog 5 minuten goed doorkoken, af en toe roeren om aanzetten te voorkomen.
*) Als je een hekel hebt aan de schilletjes van de bessen, dan kan je voor je de suiker toevoegt het mengsel door een zeef drukken. Let erop dat je alle puree goed van de onderkant van de zeef afschraapt.