Dadel-walnotenbrood

Een koek-achtig brood, geschikt voor bij de thee, de brunch, een picknick, maar ook gewoon als een tussendoortje heel erg lekker.

 

Je hebt nodig:
200 gram dadels zonder pit, in stukjes gesneden
125 g zelfgemaakte vanillesuiker
snufje zout
1 afgestreken theelepel dubbelkoolzure soda
50 gram boter
175 ml water
1-2 theelepels citroensap of karnemelk.
1 losgeklopt ei
50 gram walnoten
225-250 g fijne bloem (tarwe of spelt)
boter om in te vetten
1-2 eetl. bloem
evt. boter om te besmeren

Verder heb je nodig:
een kom, een cakevorm, een (taart)rooster.

En zo maak je het:
1. Snijd de dadels in stukjes, hak de walnoten grof, snijd de boter in stukjes.
2. Vet de vorm in met boter, en bestuif dit met bloem – schud overtollig bloem weer uit de vorm.
3. Doe de dadels, suiker, zout en boterstukjes in een kom.
4. Kook het water, giet het over de ingredienten in de kom, en roer goed om de boter te laten smelten. Laat iets afkoelen.
5. Voeg het ei, de citroensap of karnemelk, de walnoten en bakmeel toe. Meng het tot een stevig beslag, en doe dit in de vorm.
6. Bak in het midden van een matige oven, 160 gr. C., ongeveer 5 kwartier tot het stevig is. Controleer met breipen/satestokje.
7. Laat ca. 10-15 min afkoelen in de vorm, en keer hem dan op een rooster om verder helemaal af te koelen.

Snij er sneetjes van en besmeer die met boter.