Feest-marmelade

Feest-marmelade

Deze lekkere marmelade is gemaakt met mandarijntjes en rozijnen. Met het contrast van oranje citrusfruit en de verschillende kleuren rozijnen krijgt het een echt winters feestelijke uitstraling.
Erg lekker op toast, bij een kaasplank, of in een dessert. En op de kerst-ontbijttafel doet ie het ook goed.

Voor 2 grote of 3 kleine potten heb je nodig

1 sinaasappel
5 à 6 mandarijntjes
75 gram bruine rozijnen
75 gram blanke rozijnen
450 gram suiker
water

Verder heb je nodig

een litermaat, een snijplank, een mesje, een citruspers, een ruime pan (ca. 3 liter inhoud), een jam- of vultrechter, schone potten met deksels, een schone theedoek, een soeplepel, een stukje keukenpapier

En zo maak je het

Voorbereiding

  1. Was de rozijnen en laat ze in ruim water weken.
  2. Was de mandarijntjes door ze in een bakje met warm water te leggen waaraan een beetje mild afwasmiddel is toegevoegd. Laat een kwartiertje in dit water liggen en spoel dan goed af met koud water.
  3. Pers de sinaasappel uit en doe het sap in de litermaat.
  4. Snij de ongeschilde mandarijntjes door midden en snij ze dan in plakjes. Doe dit bij het sinaasappelsap in de litermaat. Vul bij met water tot je ca. 750 ml hebt.

Bereiding

  1. Doe de citrusmassa in de pan. Breng het aan de kook, zet dan de warmtebron laag. Laat alles met het deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes pruttelen tot de mandarijntjes zacht zijn. Zet ondertussen de potten klaar.
  2. Giet de rozijnen af en doe ze bij de massa in de pan. Breng snel aan de kook en zet dan de warmtebron weer laag. Voeg de suiker toe. Zodra die is opgelost kan de warmtebron weer hoog en kan de massa (zonder deksel) inkoken tot het geleerpunt is bereikt. (zie ook de basisregels voor jam maken).
  3. Vul de potten met de hete marmelade, gebruik hiervoor een jamtrechter. Veeg evt. gemorste marmelade met een schoon stukje keukenpapier van de randen weg. Draai meteen daarna de deksels op de potten en laat de marmelade afkoelen.
  4. Plak etiketten met naam en datum op de potten en bewaar ze op de koele, droge en donkere plaats.

Moeilijkheidsgraad: ***
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: citrusfruit, fruit-gedroogd, inmaak, winter, zoet