Flapjacks

Flapjacks zijn een typisch Engelse lekkernij, en reuze makkelijk te maken. Wij zouden dit een mueslireep noemen. Het onderstaande recept biedt volop ruimte om te variëren.
Je bent er ongeveer 10 minuten mee bezig, plus de baktijd van 20 minuten. Daarna moet je het nog laten afkoelen.

Je hebt ervoor nodig

Basis

75 g boter
2 el keukenstroop
65-75 g rietsuiker
150 g havermout
boter om in te vetten

Als variatie kan je een of meer van de volgende ingrediënten toevoegen

2 el geraspte geconfijte sinaasappelschil
50 g krenten en/of rozijnen
vervang evt. 25 g havermout door 25 g gedroogde kokosrasp
1 lepel sesamzaad
wat gehakte pijnboompitten
1 lepel zonnebloempitten
1 of 2 lepels gehakte noten
stroop  kan je ook vervangen door honing

Verder heb je nodig

Een vierkante bakvorm (of ovenschaal) van ca. 18×18 cm.

Voorbereiding

Vet de vorm in of bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Bereidingswijze basisrecept

1. Doe de boter en de stroop in een steelpan met stevige bodem. Verwarm zachtjes totdat de boter is gesmolten. Haal het van de warmtebron af.
2. Roer dan de suiker en havermout erdoor. Goed mengen.
3. Verdeel het mengsel gelijkmatig in de vorm.
4. Bak in het midden van de oven, 180 gr. C., 20 min. (Niet langer, goed opletten)
5. Haal het uit de oven, en laat 5 min. in de vorm afkoelen.
6. Snijd 5 repen verticaal en 3 rijen horizontaal, zodat je 15 reepjes krijgt. Laat verder afkoelen in de vorm. Breek ze dan in repen.

Variaties

Wil je iets toevoegen voor variatie doe dat dan bij punt 2 van het basisrecept.

Bewaar ze in een luchtdichte trommel, max. 4 weken.
Flapjacks smaken lekkerder als je ze bewaart maar bij mij krijgen ze daar niet echt de kans voor.