Florentines

Deze koekjes zijn een typisch Engelse lekkernij: Een stevige bodem van chocolade met daarop een zoete vulling van noten en gedroogd fruit maakt deze florentines tandenklevend lekkere snoepkoekjes.

Je hebt ervoor nodig

225 g chocolade
50 g zachte boter
100  g palmsuiker of zachte bruine suiker
1 ei
5 volle eetlepels gedroogde kokosrasp
2 volle eetlepels fijngesneden glacé kersen (bigarreaux)
2 volle eetlepels gehakte geconfijte citrusschil
3 à 4 volle eetlepels gehakte noten
2 volle eetlepels rozijnen

Verder heb je nog nodig

Een vorm voor een Zwitserse koek of een ondiepe ovenvaste schaal (ca. 25 x 25 cm, iets kleiner kan ook, het steekt niet zo heel erg nauw)

Voorbereiding

1. Smelt de chocolade in een kom boven een pan met zacht kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.
2. Verdeel de chocolade over de bodem van de Zwitserse koekvorm of de schaal. Laat het weer vast worden.
Verwarm de oven voor op 160 graden C.

Verdere bereiding

3. Klop de boter en suiker romig. Daarna klop je het ei erdoor. Voeg dan de overige ingrediënten toe.
4. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de chocolade.
5. Bak het 30-40 minuten in het midden van de oven.
6. Laat het afkoelen, zeker tot de chocolade weer vast is. Snij het in brede repen.
7. Wanneer de massa goed stevig is, verwijder de repen dan voorzichtig uit de vorm.
8. Bewaar in een goed afgesloten luchtdichte trommel op een koele plaats.

Variatie tips

De bovenstaande hoeveelheden voor bigarreaux, schil en rozijnen zijn een indicatie.
Je kunt ook andere ingrediënten gebruiken,
bv. in plaats van bigarreaux neem je in stukjes gesneden gedroogde (Turkse) vijgen, en/of vervang een deel door kleingesneden geconfijte gember.
Gebruik naast geconfijte sinaasappelschil ook sukade.
Je kunt verschillende kleuren rozijnen nemen, of gedroogde cranberries.

beetje ervaring gewenst / redelijk van prijs / neemt wat tijd