Gebakken custard
De Engelsen zijn meesters in het maken van custard. In wezen is custard niets anders dan met eieren gebonden melk. Het wordt lekkerder door suiker en een smaak toe te voegen.
In oudere Nederlandse kookboeken kom je dit gerecht wel tegen onder de naam “eiergelei”. Onze vanillevla en banketbakkersroom zijn weer afleidingen hiervan, daar wordt naast de melk en de eieren ook een zetmeel gebruikt als extra bindmiddel.
Maar in dit van origine Engelse custard-recept gaan we voor “pure basic”, met als resultaat een vaste massa, waarvan je mooie taartpuntjes kan snijden.
Voor 4 personen heb je nodig:
0,5 liter melk
4 eieren *)
2 eetlepels suiker
wat versgeraspte nootmuskaat
Verder heb je nodig:
een kleine pan, een zeef, een ovenvaste schaal
En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 170-175 graden C.
2. Verwarm de melk met de suiker tot die is opgelost, maar laat het niet koken. De melk moet warm zijn maar niet heet.
3. Klop de eieren los. Schenk de losgeklopte eieren door een zeef bij de melk en roer even door.
4. Schenk het mengsel in de ovenvaste schaal en bestrooi met wat versgeraspte nootmuskaat.
5. Zet de schaal ca. 60 minuten in de oven tot de custard stevig is geworden.
6. Warm of koud serveren, evt. met wat extra suiker of een lepeltje jam.
*) Mocht je een eidooier over hebben van een ander recept dan kan je die ook hier aan toevoegen. Zie ook de tips voor aparte dooiers en witten