Geconfijte citrusschilletjes

Er zijn weinig snoeperijen feestelijker dan geconfijt fruit. Voor de december feesten maak ik dan ook ieder jaar een schaaltje met deze heerlijkheden. Vooral citrusvruchten lenen zich goed om te confijten, zowel de schillen als schijfjes van de vruchten.
Confijten gebeurt in een suikeroplossing, niet moeilijk maar wel een langdurig proces, hoewel de handelingen op zich weinig tijd vragen. Experimenten met snellere recepten leverden een voor mij teleurstellend resultaat, dus hou ik  me bij het ouderwetse recept dat ik altijd al gebruikte.

Komende week ga ik dan ook weer weer op die traditionele manier aan de gang om citroen, sinaasappel en mandarijntjes om te toveren tot kleurrijke snoepjes. Je kan het geconfijte fruit extra feestelijk maken door het in gesmolten chocolade te dopen en dat te laten drogen.

De ingredienten die je daarvoor nodig hebt zijn:
citrusfruit, suiker, water en tijd
eventueel voor garnering chocolade of extra kristalsuiker

De hoeveelheid water waar je mee begint is bepalend voor de hoeveelheid suiker die je nodig hebt. Per 100 ml vloeistof gebruik je bij de start 75 gram suiker.
De daaropvolgende 3 dagen voeg je per 100 ml 17 gram suiker toe.
Op dag 5 en dag 7 voeg je per 100 ml 25 gram suiker toe.
Mijn ervaring is dat ik in na een aantal dagen in de war raak, daarom hou ik een schema bij met de datums waarop er suiker aan de siroop toegevoegd moet worden. Je kunt dit schema downloaden, daarvoor klik je op het schema waarop dit op ware grootte in een nieuw venster verschijnt. Om het op je eigen PC op te slaan klik je met de rechtermuisknop en kiest dan voor afbeelding opslaan.

De hoeveelheid vloeistof en suiker in dit schema is voldoende voor 500 tot 600 gram fruit. Wil je met minder fruit werken, halveer dan het recept.

De werkwijze is als volgt:
1. Begin met het fruit goed te wassen: Week citrusvruchten een kwartier in een mengsel van warm water met een mild afwasmiddel. Spoel de vruchten daarna goed af met ruim koud water. Pel de schillen van de vruchten en snij die in mooie reepjes. Kook de schillen in ruim water tot ze zacht zijn. Dit is belangrijk want anders worden het echte tandenbrekers en dat is nou niet bepaald de bedoeling.
Je kan ook schijfjes snijden van het fruit (bv. van mandarijntjes), die hoef je dan niet voor te koken.
2. Meet het kookwater af, en voeg evt. water  bij tot je de gewenste hoeveelheid vloeistof hebt om te starten met het confijtproces. Los al roerend de starthoeveelheid suiker op in de vloeistof, evt. verwarm je de vloeistof nog iets maar laat het niet koken totdat de suiker is opgelost. Je hebt nu een siroop. Voeg dan de de schilletjes en/of schijfjes toe en kook dit een half uurtje heel zachtjes in de siroop.
3. Haal de pan met siroop en fruit van het vuur en laat het afgedekt afkoelen.
4. Verwijder de volgende dag (dag 2) het fruit met een schuimspaan uit de pan, voeg suiker (volgens het schema) toe, en breng het aan de kook. Zorg dat de suiker is opgelost voordat het kookt. Haal de siroop van het vuur en voeg het fruit weer toe. Afgedekt laten afkoelen.
5. Ga volgens het schema te werk met het toevoegen van suiker, waarbij je iedere keer eerst het fruit met een schuimspaan uit de siroop schept, de suiker toevoegt en laat oplossen terwijl je de siroop verwarmt. Als de siroop kookt haal je de pan van het vuur en voegt de schilletjes weer toe. Afgedekt laten afkoelen.
6. Als je het schema hebt afgewerkt en alle suiker is toegevoegd laat je de schilletjes nog 1 dag in de siroop staan. Dan schep je ze er uit en legt ze op rooster (ovenrooster, cakerooster) boven een bakplaat om ze goed te laten uitdruipen. Laat het fruit drogen, dit kan in de oven op ca. 50 graden C waarbij je de ovendeur op een kier openlaat, of in een luchtige kast, een droogkast voldoet ook prima.
7. Eventueel kan je de schilletjes of schijfjes in de gesmolten chocolade dopen en dit weer laten drogen.
Ook heel mooi is het om de uiteinden van de schilletjes in kristalsuiker te dopen. Hiervoor doop je ze eerst heel kort in kokend water en daarna meteen in de kristalsuiker. Laat opnieuw drogen.

Dit recept zit in:

Type: citrusfruit, feestelijk, fruit, inmaak, kerst, snoep, winter, zoet