
Gekruide zoete noten
Je kent vast wel die knapperige pinda’s in een suikerlaagje. Deze gekruide zoete noten zijn een variatie hierop. Eigenlijk zijn ze lekkerder omdat je een specerijenmengsel in het zoete laagje gebruikt. De noten doen het goed als snack bij de borrel, bij feestelijke gelegenheden, maar ook gewoon als extra lekker tussendoortje. Niet echt moeilijk om te maken, wel even opletten dat je tijdens het bakken in de oven de massa regelmatig even omroert om aankoeken te voorkomen.
Je hebt nodig voor een bak van ca. 1 liter inhoud:
Boter of vet om de bakplaat in te vetten
1/2 tot 2/3 kop *) (ruwe riet)suiker
2 Ć 3 el water
1 eiwit, losgeklopt
1 tl kaneel
3/4 tl zout
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl piment
1/4 tl nootmuskaat
3,5 kop gepelde, gemende noten **)
Verder heb je nodig:
Een kom, een vork en/of een lepel, een bakplaat met een oppervlakte van ca. 35-40 x 25 cm (de noten worden bereid in de oven)
Zo maak je het:
- Vet de bakplaat in. Verwarm de oven voor op 120-125 gr C.
- Begin met het losgeklopte eiwit in de kom, en meng daar alle ingrediƫnten behalve de noten goed door elkaar.
- Voeg daarna de noten toe en roer tot ze goed met het kruidenmengsel bedekt zijn. Verdeel ze gelijkmatig over de bakplaat.
- Bak 45 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn, roer ieder kwartier om. Dat laatste is belangrijk zodat ze niet vastbakken aan de plaat.
- Haal de bakplaat uit de oven en spreid de noten uit op bakpaper tot ze afgekoeld zijn. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
*) Een kop is een inhoudsmaat van ca. 230 cc.
**) Kies uit pecan, amandelen, walnoten, macadamia, cashew, hazelnoten, evt. kan je er ook wat pinda’s bij doen.